Σε ρούβλια πληρώνει η Τουρκία μέρος του ρωσικού πετρελαίου που εισάγει

Σε ρούβλια πληρώνει η Τουρκία μέρος του ρωσικού πετρελαίου που εισάγει
Τρίτη, 08/11/2022 - 15:13

Τους προσεχείς μήνες το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου που θα πληρώνεται σε ρούβλια θα αυξηθεί, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο TRT Haber, ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι η Τουρκία άρχισε να πληρώνει μέρος του φυσικού αερίου που εισάγει από την Ρωσία σε ρούβλια και διευκρίνισε επιπλέον ότι τους προσεχείς μήνες το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου που θα πληρώνεται σε ρούβλια θα αυξηθεί.

Άγκυρα και Μόσχα είχαν συμφωνήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, αφού η Ρωσία έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και ζητά από τους αγοραστές ενέργειας να πληρώνουν σε ρούβλια για να ενισχύσει το νόμισμα της.

Ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε ακόμα για την πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν περί δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία και δήλωσε ότι η Αγκυρα θα καταρτίσει έναν οδικό χάρτη μέχρι το τέλος του έτους και πιθανόν να οργανώσει διεθνή διάσκεψη για προμηθευτές και αγοραστές. «Μπορούμε να οργανώσουμε μία διεθνή διάσκεψη για το φυσικό αέριο, ίσως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, για να φέρουμε σε επαφή προμηθευτές και αγοραστές φυσικού αερίου, να πάρουμε την γνώμη τους και να ενεργήσουμε αναλόγως», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν πρότεινε την Τουρκία ως βάση για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, εγκαινιάζοντας έναν εναλλακτικό δρόμο μετά την καταστροφή που προκάλεσαν οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στην Θάλασσα της Βαλτικής.