Με τρελούς ρυθμούς στέλνει αργό πετρέλαιο η Ρωσία λίγες βδομάδες πριν τις κυρώσεις

Με τρελούς ρυθμούς στέλνει αργό πετρέλαιο η Ρωσία λίγες βδομάδες πριν τις κυρώσεις
Τρίτη, 08/11/2022 - 05:44

Οι θαλάσσιες εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν στα 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας εκτοξεύτηκαν σε υψηλό πέντε μηνών την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αγοραστές προσπαθούσαν να πάρουν στα χέρια τους όσο το δυνατόν περισσότερο φθηνό ρωσικό αργό πετρέλαιο πριν από τις κυρώσεις που τίθενται σε ισχύ τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν στα 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ανέφερε το Bloomberg τη Δευτέρα -το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου. Ακόμα και ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων έφτασε σε υψηλό που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Αύγουστο, στα 3,18 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν μόνο το ρωσικό πετρέλαιο και όχι την KEBCO του Καζακστάν.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές αργού της Ρωσίας προς τις ευρωπαϊκές χώρες -εκτός της Τουρκίας- σκαρφάλωσαν σε υψηλό έξι εβδομάδων τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 4 Νοεμβρίου, 762.000 bpd -μια αύξηση 7% από τον προηγούμενο μήνα.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές αργού της Ρωσίας προς τις μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αυξήθηκαν ελαφρώς κατά την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων, ενώ οι αποστολές προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία παρέμειναν αμετάβλητες στις 167.000 bpd-σχεδόν οι μισές σε σχέση με τον Ιούνιο.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές αργού της Ρωσίας προς την Ασία και τα πλοία χωρίς καθορισμένο προορισμό αυξήθηκαν κατά την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων στα 2,067 εκατομμύρια bpd -το υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής φέτος.

Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16 εκατ. δολάρια σε 149 εκατ. δολάρια την εβδομάδα έως τις 4 Νοεμβρίου - τα υψηλότερα έσοδα της Ρωσίας από εξαγωγές εδώ και πέντε εβδομάδες.

Στις 5 Δεκεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της ασφάλισης και της εξυπηρέτησης των πλοίων που μεταφέρουν το ρωσικό αργό πετρέλαιο στη θάλασσα, εκτός εάν αυτό αγοραστεί σε τιμή που υπολείπεται του καθορισμένου ανώτατου ορίου τιμών, το οποίο θα καθοριστεί από τις χώρες της G7 και την Αυστραλία, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκδώσει απαλλαγές για τα ρωσικά συμβόλαια πετρελαίου, εάν αυτά υπογράφηκαν πριν από τις 5 Δεκεμβρίου και παραδόθηκαν πριν από τις 19 Ιανουαρίου.

Η G7 δεν έχει ακόμη καθορίσει την τιμή για το ανώτατο όριο