Η Αίγυπτος ζητεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον East Med

Η Αίγυπτος ζητεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον East Med
Unsplash
Παρασκευή, 14/10/2022 - 18:29

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον East Med ζητεί επίσημα η Αίγυπτος, μέσω του υπουργού Πετρελαίου της χώρας, Ταρέκ ελ Μόλα ο οποίος μίλησε στο Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed Gas Forum, EMGF) στη Λευκωσία.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργειακή ανακούφιση της Ευρώπης σε καιρούς κρίσης, αρκεί να υπάρξει χρηματοδότηση από ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της περιοχής, δήλωσε ο Ταρέκ ελ Μόλα .

«Εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε γρήγορα την ενέργεια, πρέπει να δώσουμε κίνητρα στις εταιρείες και τις χώρες, διασφαλίζοντάς τους κεφάλαια», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός.

«Και όταν μιλάω για κεφάλαια δεν εννοώ εμπορικά κεφάλαια. Χρειάζονται κεφάλαια κατά κάποιο τρόπο με εύκολη πρόσβαση και χαλαρούς, ευνοϊκούς όρους», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας οργανισμούς όπως η ΕΤΑΑ και η ΕΤΕπ - ο βραχίονας δανεισμού της ΕΕ.

Το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος έχουν κάνει λόγο για ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια. Η Κύπρος, όμως, δεν έχει ακόμη εισέλθει στην παραγωγή και οι εξαγωγές από τις άλλες χώρες παραμένουν λίγες, αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, τόσο η ΕΤΕπ όσο και η ΕΤΑΑ έχουν δηλώσει ότι διακόπτουν τις επενδύσεις σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου σχολίασε σχετικά: «Εάν δεν συζητάτε για υδρογονάνθρακες, πώς θα επιταχύνουμε αυτά τα έργα;»

Τέτοια χρηματοδοτικά πακέτα, είπε, θα μπορούσαν να δουλέψουν παράλληλα με «σημαντικές προσπάθειες» να οικοδομηθεί ένας πράσινος διάδρομος μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου και Ευρώπης, επικεντρωμένος είτε στο υδρογόνο είτε στην ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. «Όλα αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα», είπε.

Η συμμαχία EastMed Gas Forum, με έδρα στο Κάιρο, στοχεύει στην προώθηση του ενεργειακού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Παρασκευή Κύπρος και Ελλάδα εγκαινιάζουν την κατασκευή του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ EuroAsia Interconnector, ποντίζοντας το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα διασχίζει τη Μεσόγειο μεταφέροντας έως και 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για να συνδέσει δίκτυα από το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι προετοιμάζεται και η έναρξη της διασύνδεσης EuroAfrica, που θα συνδέει την Αίγυπτο με το δίκτυο.