Οι ξένοι επενδυτές μπαίνουν στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας

Οι ξένοι επενδυτές μπαίνουν στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας
Δευτέρα, 05/09/2022 - 07:38

Αρκετές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν αναδείξει την Ινδία ως βασική αγορά για τις επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Καθώς ο κόσμος επενδύει με ταχείς ρυθμούς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μια προσπάθεια μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα σε ένα πιο πράσινο μέλλον, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούν έργα όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Αρκετές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν αναδείξει την Ινδία ως βασική αγορά για τις επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χάρη στις ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και την προθυμία της να αναπτύξει γρήγορα τη βιομηχανία καθαρής ενέργειας.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Νορβηγία ανακοίνωσε μεγάλες επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια στην Ινδία, αναδεικνύοντας τη χώρα ως αγορά προτεραιότητας για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Επενδύσεων για το Κλίμα (CIF) της Νορβηγίας και τη μεγαλύτερη συνταξιοδοτική εταιρεία της, την KLP, με σχέδια για την ανάπτυξη ενός έργου ηλιακής ενέργειας 420MW στο Ρατζαστάν. Οι εταιρείες αναμένεται να δαπανήσουν 35 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη, με μερίδιο 49% στο έργο Thar Surya 1, μαζί με την ιταλική εταιρεία Enel Green Power. Όμως οι επενδύσεις δεν σταματούν εδώ, με τη νορβηγική πρεσβεία να προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε CIF για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ινδία για το επόμενο μισό της δεκαετίας, χαρακτηρίζοντάς την ως «αγορά προτεραιότητας».

Και η Νορβηγία δεν είναι ο πρώτος επενδυτής που βλέπει την Ινδία ως βασική αγορά για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ξένοι επενδυτές συνεργάζονται με τοπικούς παραγωγούς ενέργειας για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη του τομέα της ηλιακής ενέργειας στην Ινδία, προσελκύοντας ήδη χρηματοδότηση από τη Σιγκαπούρη και το Άμπου Ντάμπι, τράπεζες όπως η Goldman Sachs, ταμεία όπως το Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπως η ιαπωνική JERA. Η JP Morgan, η Standard Chartered και άλλες τράπεζες προσφέρουν επίσης πράσινα ομόλογα για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ινδία έχει δει μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού ο πρωθυπουργός της Ναρέντρα Μόντι τόνισε την ανάγκη για αυξημένη χρηματοδότηση από το εξωτερικό στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 το 2021 και ξανά στη σύνοδο κορυφής της G7 τον Ιούνιο. Στην πραγματικότητα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 100% σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρήση 2021-2022, σε σύγκριση με 797,21 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.

Μερικά από τα προνόμια των επενδύσεων στην Ινδία, σε αντίθεση με άλλες ασιατικές αγορές όπως η Κίνα, είναι η δυνατότητα κατοχής έως και 100% οποιουδήποτε έργου ανανεώσιμης ενέργειας στο οποίο συμμετέχει μια ξένη εταιρεία και μια 25ετής συμφωνία αγοράς ενέργειας (PPA). Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων με τις πληρωμές, την απόκτηση γης και την πρόσβαση στο δίκτυο.

Η Ινδία έχει συνεχώς τονίσει το άνοιγμά της στην ανάπτυξη ισχυρής βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια, με στόχο να προσελκύσει εγχώριες και ξένες επενδύσεις ώστε να καταστεί κόμβος πράσινης ενέργειας στην Ασία. Το Υπουργείο Νέων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας επισημαίνει ότι η ηλιακή ισχύς της Ινδίας έχει αυξηθεί από 2,6 γιγαβάτ σε πάνω από 46 γιγαβάτ τα τελευταία επτάμισι χρόνια, με στόχο να επιτευχθεί φέτος δυναμικότητα 175 γιγαβάτ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν και η Ινδία εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, για την εγχώρια κατανάλωση ενέργειας.

Και δεν είναι μόνο οι ξένες εταιρείες που επενδύουν στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, με τον όμιλο JSW, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της Ινδίας, να ανακοινώνει τον περασμένο μήνα σχέδια για την εξαγορά της ινδικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Mytrah Energy έναντι 1,32 δισ. δολαρίων. Η Mytrah διαθέτει επί του παρόντος χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 1,75 GW, συμπεριλαμβανομένων 17 αιολικών και 21 επίγειων παρακολουθούμενων ηλιακών περιουσιακών στοιχείων σε εννέα πολιτείες. Η JSW διαθέτει 9,1 GW ενέργειας σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, το 65% των οποίων θα είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η TATA Power και η Adani Green έχουν ανακοινώσει παρόμοιες κινήσεις στον κόσμο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ινδική αγορά τα τελευταία χρόνια. Και, τον περασμένο μήνα, η Shell ολοκλήρωσε την εξαγορά της ινδικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Sprng Energy ύψους 1,55 δισ. δολαρίων από την Actis Solenergi. Η αγορά των ηλιακών και αιολικών περιουσιακών στοιχείων της θα τριπλασιάσει την ικανότητα της Shell στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ινδία. Αυτό αποτελεί μέρος του μεγάλου σχεδίου της Shell για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Πέρα από την ηλιακή ενέργεια, η Ινδία επεκτείνει επίσης τον τομέα της αιολικής ενέργειας και πρόσφατα εγκαινίασε μια πράσινη πολιτική για το υδρογόνο, καθώς και συνεχίζει να αναπτύσσει το δυναμικό της σε ανανεώσιμες μπαταρίες. Η Ινδία ανακοίνωσε το 2021 τον στόχο της επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2070, ξεκινώντας με την ανάπτυξη 500GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το τέλος της δεκαετίας. Ωστόσο, η Ινδία είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών CO2 στον κόσμο, αν και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τεράστιο πληθυσμό της. Αυτό σημαίνει ότι για να επιτύχει τον στόχο της για τον άνθρακα η Ινδία θα πρέπει να αναπτύξει μια ισχυρή βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, κυρίως μέσω ξένων επενδύσεων. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η Ινδία θα χρειαστεί 160 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.

Μεγαλύτερα επίπεδα εγχώριων και ξένων επενδύσεων θα μπορούσαν να κάνουν την Ινδία να γίνει ένας σημαντικός κόμβος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, το πράσινο υδρογόνο, την κατασκευή ανανεώσιμων μπαταριών και διάφορα άλλα καινοτόμα έργα πράσινης ενέργειας θα μπορούσαν να συμβάλουν στην παραγωγή της καθαρής ενέργειας που απαιτείται για τη μετάβαση της Ινδίας από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και στην εξαγωγή της ενέργειάς της σε άλλες χώρες παγκοσμίως για την υποστήριξη μιας παγκόσμιας πράσινης μετάβασης.