Η Τουρκία βάζει μπρος για τον 4ο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού

Η Τουρκία βάζει μπρος για τον 4ο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού
Σάββατο, 23/07/2022 - 07:19

Οι εργασίες σημαίνουν ότι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της χώρας βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην επίσημη έναρξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει οριστεί για το 2023.

Με την ολοκλήρωσή τους, οι τέσσερις αντιδραστήρες θα καλύπτουν μόνοι τους περίπου το 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας

Η Τουρκική Δημοκρατία ξεκίνησε την Πέμπτη τις εργασίες για τον τέταρτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού στη Μερσίνα, στις ακτές της Μεσογείου.

Οι εργασίες στον τέταρτο αντιδραστήρα σημαίνουν ότι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της χώρας βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην επίσημη έναρξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει οριστεί για το 2023.

Οι τέσσερις αντιδραστήρες αναμένεται να λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο για 60 χρόνια.

Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επιβεβαίωσε στην τελετή θεμελίωσης ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί σημαντική επιλογή για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας στη χώρα μετά την πανδημία και για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών.

«Όταν ολοκληρωθούν, οι τέσσερις αντιδραστήρες θα καλύπτουν από μόνοι τους περίπου το 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Ντονμέζ.

Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της χώρας εξασφάλισε ότι οι Τούρκοι μηχανικοί θα αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις και την εμπειρία μέσω της εκπαίδευσής τους στο εξωτερικό για τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών.

Μέχρι σήμερα, 246 από τους 317 σπουδαστές έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση στην πυρηνική ενέργεια στη Ρωσία και εργάζονται στο Ακουγιού, ενώ οι υπόλοιποι 71 εξακολουθούν να λαμβάνουν την εκπαίδευσή τους στη Ρωσία.

«Το Ακουγιού θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όχι μόνο με την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει, αλλά και με τη συμβολή του στον στόχο μας για πράσινη ενέργεια», δήλωσε ο Ντονμέζ.

Το Ακουγιού θα αποτρέψει 35 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και 2,1 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής του, που είναι 60 χρόνια.