Τίμερμανς: 10 χώρες της ΕΕ έχουν επηρεαστεί από περικοπές στον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου

Τίμερμανς: 10 χώρες της ΕΕ έχουν επηρεαστεί από περικοπές στον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου
Πέμπτη, 23/06/2022 - 15:23

Περισσότερες από 10 είναι οι χώρες της ΕΕ έως τώρα, που έχουν πληγεί από τις περικοπές στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς.

Με τη Ρωσία να επικαλείται προβλήματα στον εξοπλισμό, η ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού της Nord Stream 1 μειώθηκε στο 40% των ικανοτήτων του την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχει ήδη σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου σε Πολωνία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Δανία και τη Φινλανδία, αφού οι παραπάνω χώρων αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με νέο σχέδιό της πληρωμών.

Ο Τίμερμανς σημείωσε ότι 10 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκδώσει «έγκαιρη προειδοποίηση» για την προμήθεια φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι «ο κίνδυνος μιας πλήρους διακοπής φυσικού αερίου είναι τώρα πιο υπαρκτός από ποτέ».

Η ΕΕ στηριζόταν στη Ρωσία για το 40% του αερίου που χρησιμοποιεί πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Με τον εφοδιασμό ρωσικού αερίου να φθίνει και τις τιμές του αερίου να εκτινάσσονται, κάποιες χώρες αύξησαν τη χρήση σταθμών παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, ενώ εμμένουν ότι αυτό είναι προσωρινό και ότι δεν θα ματαιώσει τους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι περικοπές στον εφοδιασμό αερίου από τη Ρωσία έχουν εγείρει ανησυχίες ότι η Ευρώπη θα δυσκολευτεί για την πλήρωση των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο σε επαρκές επίπεδο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε περαιτέρω ενεργειακά σοκ στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου αιχμής για τη θέρμανση.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/06/2022 - 15:25