Προβλέψεις για νέα εκτίναξη 40% των τιμών ενέργειας στη Βρετανία

Προβλέψεις για νέα εκτίναξη 40% των τιμών ενέργειας στη Βρετανία
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 22/06/2022 - 06:29

Σε δυσοίωνες προβλέψεις για τον χειμώνα που έρχεται προέβη εχθές η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem, εκτιμώντας ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μπορεί να αγγίζει αύξηση 40% από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Έχουμε περάσει μόνο εν μέρει το παράθυρο ανώτατων τιμών, αλλά αναμένουμε ανώτατο όριο τιμών τον Οκτώβριο στην περιοχή των 2.800 λιρών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ofgem, Jonathan Brearley, σε κοινοβουλευτική επιτροπή και συνέχισε: «Οι αλλαγές στις τιμές στην αγορά φυσικού αερίου είναι πραγματικά ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά σε μια γενιά – είχε να συμβεί από την πετρελαϊκή κρίση στη δεκαετία του 1970».

«Αυτό θα προκαλέσει τεράστια ανησυχία για τις οικογένειες που ήδη αντιμετωπίζουν αυξανόμενους λογαριασμούς», δήλωσε η Ρέιτσελ Ριβς, η τομεάρχης Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος, κατά την ίδια συνεδρίαση στη Βουλή. «Χρειαζόμαστε έναν έκτακτο προϋπολογισμό τώρα, με έναν φόρο στα κέρδη των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να μειωθούν οι λογαριασμοί», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng, απάντησε σε αυτό ότι δεν πιστεύει ότι ένας φόρος θα ήταν απαραίτητα το σωστό, αλλά δήλωσε "πολύ σίγουρος" ότι θα υπάρξει περισσότερη κρατική παρέμβαση, η οποία θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στους καταναλωτές πριν από τον Οκτώβριο.

Σε απόλυτους αριθμούς η Ofgem προέβλεψε το σενάριο το ανώτατο όριο τιμής να αγγίξει και τις 2800 λίρες, δηλαδή τα 3499 δολάρια. Για να υπάρξει μια τάξη μεγέθους της αύξησης απλά να σημειωθεί ότι σήμερα το ανώτατο όριο τιμής, που προσδιορίστηκε τον Απρίλιο, βρίσκεται στις 1971 λίρες, ύστερα από αύξηση 50% από το προηγούμενο επίπεδο. Έτσι, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, στη Βρετανία θα έχουν υποστεί δύο αυξήσεις της τάξης του 50% και 40%, την ώρα που η χώρα δεν έχει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο που έχουν άλλες οικονομίες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία και η Ιταλία.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στη Βρετανία πιέζονται ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το τέλος της καραντίνας προκάλεσε την αύξηση της ζήτησης, κάτι που ώθησε της τιμές ενέργειας προς τα πάνω. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση. Η βρετανική κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα και έχει καταφέρει να περιορίσει τις αυξητικές τάσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί η πολιτική πίεση που δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον από τα κάτω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις εχθές η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης του πληθυσμού, αυτή τη φορά προς υποστήριξη των καταναλωτών των οποίων οι εταιρείες πάροχοι χρεοκοπούν. Έτσι ανακοινώθηκαν προβλέψεις όπου κατά τη μετάβαση από εταιρεία σε εταιρεία το κόστος θα είναι μικρότερο, ενώ ανακοινώθηκε επίσης πως στην περίπτωση μετάβασης το χρέος που έχει προκύψει με ευθύνη της παρόχου εταιρείας δεν θα μεταφέρεται στον καταναλωτή.