Από πλευράς των αρμοδίων και εμπλεκόμενων φορέων δεν εκφράζεται ανησυχία, καθώς τόσο τα δίκτυα όσο και οι μονάδες παραγωγής εμφανίζονται πλήρως συντηρημένα και λειτουργικά. Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για το ζήτημα της ασφάλειας και της επάρκειας εφοδιασμού, στο πλαίσιο της αυξημένης επιτήρησης λόγω καύσωνα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο γενικός γραμματέας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Δημήτρης Φούρλαρης, καθώς και οι επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, Τάσος Μάνος και Μανούσος Μανουσάκης αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αξιολογήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων, ενώ επικαιροποιήθηκε και ο οδικός χάρτης προληπτικών μέτρων εν όψει του υπόλοιπου καλοκαιριού, οπότε και αναμένονται παρατεταμένες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών. Παρότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυξημένη και για σήμερα προβλέπεται να ξεπεράσει τα 9.500 MW τις μεσημεριανές ώρες, τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ δεν εκφράζουν ανησυχία, αν και παραμένουν σε επιφυλακή, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Όπως επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν στενά τη λειτουργία του συστήματος, έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν αιχμές της τάξης των 10.000 ή και 11.000 MW, χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, ένας ακόμη παράγοντας που ενισχύει την εκτίμηση για ομαλή λειτουργία είναι η πρόβλεψη των μετεωρολόγων ότι το κύμα καύσωνα δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Έτσι, δεν αναμένεται να υπάρξει υπερβολική καταπόνηση των υποδομών, στοιχείο κρίσιμο για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε υψηλά επίπεδα.
Πάντως, εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης βρίσκεται μόνο η λιγνιτική μονάδα Άγιος Δημήτριος 5 της ΔΕΗ, γεγονός που δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς το έλλειμμα ισχύος καλύπτεται από τις νέες μονάδες φυσικού αερίου που έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Ειδικότερα, η μονάδα Άγιος Νικόλαος 2 της Metlen προσφέρει το μέγιστο της δυναμικότητάς της, δηλαδή 700 MW, ενώ και η Κομοτηνή Power της Motor Oil και της ΤΕΡΝΑ συνεισφέρει έως και 835 MW. Επιπλέον, σε λειτουργία βρίσκονται οι λιγνιτικές μονάδες Άγιος Δημήτριος 3 και 4, ενώ η Πτολεμαΐδα 5 αποδίδει για αρκετές ώρες του 24ώρου πάνω από 500 MW, αν και κατά κανόνα λειτουργεί στα 300 MW.
Εξάλλου σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα ανέρχεται σήμερα στο 44,95%, των ΑΠΕ στο 39,77% και είναι σχετικά περιορισμένη λόγω της άπνοιας, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά παρά τα περιορισμένα αποθέματα συμμετέχουν με 4,76% και οι λιγνιτικές μονάδες με 3,71%. Επίσης ο όγκος των συναλλαγών είναι αυξημένος κατά μέσο όρο στη διάρκεια του 24ώρου κατά περίπου 5%
Σε ότι αφορά τις εξαγωγές παρά το γεγονός ότι είναι αυξημένες και φθάνουν κάποιες ώρες τα 1200 MW ωστόσο γίνονται τις ώρες που το ελληνικό σύστημα δεν έχει μεγάλες ανάγκες και ως εκ τούτου δεν αποτελούν απειλή.