Οι αποκλίσεις στις χονδρικές τιμές παραμένουν, αλλά η κατάσταση δεν θυμίζει – τουλάχιστον προς το παρόν – το περσινό καλοκαίρι. Παρά τις προσπάθειες για εξομάλυνση, οι διαφοροποιήσεις στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν έντονες στην ευρωπαϊκή αγορά. Σήμερα, η Ελλάδα καταγράφει μέση τιμή στα 104,46 ευρώ/MWh, ελαφρώς χαμηλότερα από τη Βουλγαρία (106,05 ευρώ/MWh), τη Ρουμανία (106,05 ευρώ/MWh) και την Ουγγαρία (107,23 ευρώ/MWh), ενώ η Ιταλία εμφανίζει μία από τις υψηλότερες τιμές, στα 109,39 ευρώ/MWh. Αντίθετα, πιο συγκρατημένες εμφανίζονται οι τιμές στην Κεντρική Ευρώπη, με την Αυστρία να διαμορφώνεται στα 93,23 ευρώ/MWh και τη Γερμανία στα 90,01 ευρώ/MWh. Ακόμα μεγαλύτερες αποκλίσεις καταγράφονται στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, όπου το ενεργειακό μείγμα περιλαμβάνει υψηλή συμμετοχή πυρηνικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά και περιορισμένες διασυνδέσεις. Η Γαλλία, με σημαντικό πυρηνικό δυναμικό, καταγράφει σήμερα τη χαμηλότερη τιμή στην Κεντρική Ευρώπη (37,5 ευρώ/MWh), ενώ στην Ιβηρική, η Ισπανία και η Πορτογαλία – λόγω ΑΠΕ και περιορισμένων διασυνδέσεων – διαμορφώνονται στα 45,15 και 45,95 ευρώ/MWh αντίστοιχα. Στη Σκανδιναβία, όπου κυριαρχούν τα υδροηλεκτρικά, η ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερο, καθώς οι τιμές διαμορφώνονται στα 29,87 ευρώ/MWh στη Φινλανδία, 48,72 στη Νορβηγία και μόλις 5,12 ευρώ/MWh στη Σουηδία. Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την υψηλή ζήτηση λόγω καύσωνα η χονδρική τιμή διατηρείται σε μάλλον φυσιολογικά επίπεδα για τα δεδομένα της χώρας. Μάλιστα για σήμερα μειώθηκε κατά 9,67% σε σχέση με χθες και διαμορφώθηκε σε 104,46 ευρώ/MWh από 115,64 ευρώ/MWh. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς η συμμετοχή τόσο των ΑΠΕ όσο και των νέων μονάδων φυσικού αερίου συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των τιμών.
Συγκεκριμένα η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα ανέρχεται σήμερα στο 44,95%, των ΑΠΕ στο 39,77% και είναι σχετικά περιορισμένη λόγω της άπνοιας, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά παρά τα περιορισμένα αποθέματα συμμετέχουν με 4,76% και οι λιγνιτικές μονάδες με 3,71%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε επισήμως το πρόβλημα των έντονων αποκλίσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο υπό ορισμένες συνθήκες οδηγεί σε στρεβλώσεις της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα εργασίας με συμμετοχή των κρατών-μελών. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι αναγνωρίστηκε πως υπάρχουν 6-7 σημεία των διασυνδέσεων των ηλεκτρικών συστημάτων των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης με τις χώρες της Νοτιοανατολικής όπου δημιουργούνται σημεία συμφόρησης και στα οποία με σημειακές παρεμβάσεις θα μπορούσε να αυξηθεί η χωρητικότητα κατά τουλάχιστον 10%. Τα σημεία αυτά εντοπίζονται κυρίως στα αυστριακό σύστημα και η task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε τα κράτη - μέλη να ενημερώσουν εάν έχουν λάβει ή σκέφτονται να λάβουν μέτρα για:
- Να μεγιστοποιήσουν τη διασυνοριακή δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας.
- Να διασφαλίσουν αποτελεσματικό συντονισμό για τη συντήρηση του δικτύου.
- Να βελτιώσουν την ευελιξίας του συστήματος, μεταξύ άλλων μέσω της αποθήκευσης.
- Να μειώσουν τη ζήτηση κατά τις ώρες αιχμής.
Η αναγνώριση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα και είναι πολύ σημαντικό σημειώνει με κάθε ευκαιρία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και η χθεσινή σύσκεψη αποδεικνύει ότι το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί.