Πράσινο τιμολόγιο: Βασικό εργαλείο για σύγκριση τιμών η πλατφόρμα energycost

Πράσινο τιμολόγιο: Βασικό εργαλείο για σύγκριση τιμών η πλατφόρμα energycost
Πέμπτη, 23/11/2023 - 06:05

Σε βασικό εργαλείο για τη διευκόλυνση των καταναλωτών προκειμένου να συγκρίνουν τις τιμές ρεύματος από τις αρχές του χρόνου με την εφαρμογή των πολύχρωμων τιμολογίων, αναδεικνύεται η πλατφόρμα της ΡΑΑΕΥ energycost.gr.

Κάθε λογαριασμός ρεύματος θα πρέπει να αναγράφει με σαφή και ευδιάκριτο τρόπο να παραπέμπει στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας της Ρυθμιστικής Αρχής όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να δουν τις χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για το «πράσινο τιμολόγιο» που εκδόθηκε χθες και υπογράφεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό, Αλεξάνδρα Σδούκου από την 1η Ιανουαρίου 2024, εισάγεται στους Λογαριασμούς Κατανάλωσης και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των Προμηθευτών στους πελάτες τους, ηλεκτρονικό ή έντυπο, διακριτό πεδίο με κωδικό QR για την αυτόματη σύγκριση του τιμολογούμενου προϊόντος προμήθειας με τα λοιπά προσφερόμενα ανά κατηγορία καταναλωτή, όπως επίσης και διακριτό πεδίο, με κεφαλαία γράμματα, για την παραπομπή στον ιστότοπο δημοσίευσης του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.energycost.gr).

Κατά τον τρόπο αυτό, ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει το κοινό τιμολόγιο μεταξύ των παρόχων και να επιλέγει αυτό που επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες του.

Σε ό,τι αφορά τις χρωματικές επισημάνσεις (σημάνσεις διαφάνειας) τα προϊόντα Σταθερής Τιμής Ορισμένου Χρόνου επισημαίνονται με χρώμα μπλε, το Ειδικό Τιμολόγιο με χρώμα πράσινο, τα λοιπά προϊόντα προμήθειας κυμαινόμενης τιμής με χρώμα κίτρινο και τα προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης με χρώμα πορτοκαλί. Οι Σημάνσεις Διαφάνειας του δευτέρου εδαφίου αποτυπώνονται διακριτά στην πρώτη σελίδα του λογαριασμού κατανάλωσης, και σε απόσταση δύο εκατοστών από την καταχώριση του τελικού πληρωτέου ποσού, καθώς και σε όλα τα τυποποιημένα έντυπα του Προμηθευτή, στην ιστοσελίδα του και τις προωθητικές ενέργειες.

Η ΡΑΑΕΥ θα έχει εποπτικό ρόλο για τη σωστή αποτύπωση των σημάνσεων διαφάνειας, και μάλιστα θα μπορεί να εκδίδει θετική αναφορά κάθε μήνα για τις εταιρείες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην υπουργική απόφαση «η ΡΑΑΕΥ για την εποπτεία, την παρακολούθηση της συμμόρφωσης και την τήρηση των υποχρεώσεων των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας για ορθή επι- σήμανση και αποτύπωση των Σημάνσεων Διαφάνειας στους λογαριασμούς κατανάλωσης, στα τυποποιημένα έντυπά τους, στις ιστοσελίδες τους και στις προωθητικές ενέργειες, δύναται να προβαίνει σε δημοσίευση των επω- νυμιών των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που εφαρμόζουν τις προβλέψεις της παρ. 1, ως «Θετική Αναφορά», σε μηνιαία βάση».

Το πράσινο τιμολόγιο θα είναι εύκολα συγκρίσιμο, καθώς στο λογαριασμό κατανάλωσης, ο πάροχος θα αποτυπώνει ενιαία -μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων- την τελική τιμή προμήθειας σε €/MWh ανά μήνα τιμολόγησης. Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή, κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα, κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των παρόχων και ενημέρωσης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα ακολουθεί την τροποποίηση.

Αλλωστε η σύγκριση τιμών και η δυνατότητα ο καταναλωτής να ξέρει τι πληρώνει ήταν ένα από τα επιχειρήματα του κ. Σκυλακάκη για την επιβολή του, παρά τις αντιδράσεις των ιδιωτών προμηθευτών, που κάνουν λόγο ακόμη και για στρέβλωση της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως είχε πει από το βήμα της Βουλής ζητώντας τη συναίνεση για την υπερψήφιση του σχετικού άρθρου «προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα τιμολόγιο όσο πιο κοντά γίνεται στο φθηνότερο, αλλά στο οποίο ο καταναλωτής να γνωρίζει από την αρχή ποια θα είναι η τιμή τον επόμενο μήνα. Και αυτό το τιμολόγιο, να έχει το χαρακτηριστικό ότι θα μπορούν πλέον οι καταναλωτές, ανοίγοντας τη σχετική σελίδα της ΡΑΑΕΥ να συγκρίνουν τις τιμές -σε κάθε λογαριασμό και σε κάθε μήνυμα που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές, θα υπάρχει link, που θα τους πηγαίνει στη σύγκριση των τιμών. Θα βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος τον μήνα που πέρασε, τον προηγούμενο, τον προ-προηγούμενο κ.λπ. Και έτσι, θα διαμορφώνουν μια εικόνα για το ποιος είναι ο φθηνότερος στην αγορά».

Πάντως, προς το παρόν η πλατφόρμα της ΡΑΑΕΥ energycost.gr είναι δύσχρηστη ιδιαίτερα για όλους όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Για να μπορέσει κάποιος αυτή τη στιγμή να συγκρίνει τιμές θα πρέπει να μπει στην πλατφόρμα και μέσα από πέντε βήματα να φτάσει στη σύγκριση τιμών με την παράθεση των χρεώσεων από τους παρόχους.
Ωστόσο ζητούνται πληροφορίες όπως αν η χρήση είναι οικιακή, αν ο μετρητής είναι απλός ή νυχτερινός ή αν είναι μονοφασική η παροχή αλλά και περισσότερο πολύπλοκες όπως για παράδειγμα το αν στα τιμολόγια θα συμπεριλαμβάνονται εκπτώσεις συνέπειες ή τιμολόγια με ρήτρα εκπομπών CO2.