«Αριάδνη Interconnector»: Στην επόμενη φάση οι τέσσερις «μνηστήρες» για το 20%

«Αριάδνη Interconnector»: Στην επόμενη φάση οι τέσσερις «μνηστήρες» για το 20%
Παρασκευή, 08/09/2023 - 06:24

Στην επόμενη φάση περνά ο διαγωνισμός για την πώληση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της «Αριάδνη Interconnector».

Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά από την επόμενη εβδομάδα στο δεύτερο βήμα του διαγωνισμού πώλησης του 20% της θυγατρικής του, που κατασκευάζει τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής.

Οι τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές- κοινοπραξίες που εκδήλωσαν στην πρώτη αρχική φάση το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του 20% της Αριάδνη Interconnector θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virual Data Room που θα ανοίξει ο Διαχειριστής.

Πρόκειται για τέσσερα επενδυτικά σχήματα συγκεκριμένα η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund – Phaethon Holdings, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ιταλική Terna SpA και η StateGrid International Development Belgium (θυγατρική της κινεζικής State Grid).

Τα τέσσερα σχήματα που έχουν προκριθεί και είναι στο σύνολο τους επιλέξιμοι μετά τον έλεγχο από τη ΡΑΑΕΥ και ήδη έχουν πιστοποιηθεί από την ανεξάρτητή Αρχή περί το τέλος Ιουνίου όπου ακολούθησε η αποστολή comfort letter προς τον ΑΔΜΗΕ που του έδωσε το τελικό ΟΚ ώστε ο Διαχειριστής να εκκινήσει τις διαδικασίες της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού.

Εντός της εβδομάδας ο ΑΔΜΗΕ θα ενημερώσει τους τέσσερις ενδιαφερόμενους θα τους καλέσει να υπογράψουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας και θα ανοίξει το virtual data room προκειμένου να γίνει ο οικονομικός και νομικός έλεγχος της εταιρίας.

Ετσι οι τέσσερις κοινοπραξίες θα έχουν πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία του έργου διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική (SHA, BusinessPlan) και αφού λάβουν γνώση των στοιχείων αυτών, θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές έως το τέλος του έτους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με την απόφαση του έλαβε η ΡΑΑΕΥ τον Ιούνιο έχει καταστεί σαφές ότι ο νέος μέτοχος της «Αριάδνης» θα περιοριστεί στο ρόλο του παθητικού επενδυτή, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα συμμετέχει στην διοίκηση και την λήψη αποφάσεων αλλά θα επωφελείται από τις αποδόσεις του έργου. Επίσης θα έχει την δυνατότητα της πώλησης του ποσοστού με την προϋπόθεση ότι το πακέτο θα καταλήξει ξανά σε αγοραστή που θα έχει ρόλο παθητικού επενδυτή.

Σε κάθε περίπτωση το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής εξελίσσεται βάσει χρονοδιαγράμματος. Αποτελείται από δύο υποθαλάσσια καλώδια συνολικού μήκους 335 χλμ., τάσης 500 kV και συνολικής μεταφορικής ισχύος 1.000 MW που ποντίζονται σε βάθος ρεκόρ έως 1.200 μέτρων στον πυθμένα του Αιγαίου και από δύο υπόγεια καλώδια συνολικού μήκους 43 χλμ.. Το έργο περιλαμβάνεται στην κορυφαία πεντάδα των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος πανευρωπαϊκά. Υπενθυμίζεται ότι η «Αριάδνη» έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με τα 200 εκατ. ευρώ να προέρχονται από ιδία κεφάλαια, περίπου 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 200 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό δάνειο της Eurobank και άλλα τόσα από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σε ότι αφορά τη εξέλιξη του έργου της διασύνδεσης Κρήτης Αττικής πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί ήδη το υποβρύχιο τμήμα του έργου και έχουν ποντιστεί συνολικά 1.350 χιλιόμετρα ηλεκτρικών καλωδίων και καλωδίων οπτικών ινών μεταξύ της Κορακιάς Ηρακλείου και της Πάχης Μεγάρων, σε μεγάλα βάθη της θάλασσας έως και 1.200 μέτρων.

Επίσης προχωρούν οι εργασίες προστασίας των υποβρύχιων καλωδίων ώστε περίπου τα 640 χιλιόμετρα να τοποθετηθούν κάτω από την επιφάνεια του βυθού για μέγιστη ασφάλεια. Για τους Σταθμούς Μετατροπής που αποτελούν το χερσαίο τμήμα του έργου το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού έχει πλέον παραχθεί και δοκιμαστεί στα εργοστάσια των αναδόχων, ενώ οι εργασίες θεμελίωσης των κτιρίων βρίσκονται στην τελική ευθεία και προχωρά η ανέγερσή τους.