Οι αλλαγές σε σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος που έφερε η κρίση

Οι αλλαγές σε σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος που έφερε η κρίση
Παρασκευή, 04/08/2023 - 07:59

Σύμφωνα με τη μελέτη της HEPI, πριν την ενεργειακή κρίση τα σταθερά τιμολόγια και τα κυμαινόμενα είχαν παρεμφερείς τιμές με τα σταθερά τιμολόγια να λίγο χαμηλότερα.

Μια σημαντική ανακατάταξη μεταξύ των σταθερών και κυμαινόμενων τιμολογίων ρεύματος που έφερε η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει στη μηνιαία έρευνά της για τον Ιούλιο η HEPI, που καταγράφει τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη της HEPI, πριν την ενεργειακή κρίση τα σταθερά τιμολόγια και τα κυμαινόμενα είχαν παρεμφερείς τιμές με τα σταθερά τιμολόγια να λίγο χαμηλότερα, καθώς περιόριζαν σχετικά το ρίσκο για τον προμηθευτή. Ωστόσο, για τους περισσότερους πελάτες τα σταθερά τιμολόγια δεν ήταν η πρώτη τους επιλογή, αν και στις πιο ώριμες αγορές, οι ενεργοί πελάτες έτειναν να επιλέγουν σταθερές τιμές.

Μετά την κρίση, οι όροι έχουν αντιστραφεί. Τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος , όπου είναι διαθέσιμα -καθώς σε αρκετές χώρες οι προμηθευτές σταμάτησαν να τα διαθέτουν από τις αρχές ή από τα μέσα της κρίσης- τώρα τείνουν να είναι υψηλότερα από τα κυμαινόμενα τιμολόγια, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, με πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ τους.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές λιανικής στην Ελλάδα, αυτές κινήθηκαν τον Ιούλιο κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Σύμφωνα με την έκθεση της HEPI (Household Energy Price Index for Europe), που εκπονείται από τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρία VaasaETT και δημοσιεύτηκε χθες η τιμή στην Αθήνα ( που είναι ίδια για όλη τη χώρα), συμπεριλαμβανομένων των λοιπών χρεώσεων (δίκτυα, φόροι κλπ) διαμορφώθηκε στα 24,08 σεντς/Kwh, κάτω από τα 29,93 σεντς/KWh, που ήταν ο μέσος όρος 15 ευρωπαϊκών χωρών.

Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, τα ευρωπαϊκά τιμολόγια ρεύματος εμφανίζουν μία πτώση 6% αλλά σε σχέση με τον Ιούνιο παρουσιάζουν μία ελαφρά άνοδο 2%. Ωστόσο η αύξηση αυτή, οφείλεται κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις που εμφάνισαν οι τιμές σε ορισμένες χώρες, οι οποίες απέσυραν τα μέτρα στήριξης. Μάλιστα οι αυξήσεις αυτές ήταν τόσο μεγάλες που υπερκέρασαν τις μειώσεις τιμών, που καταγράφηκαν στις περισσότερες χώρες.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες, οι μειώσεις στον τελικό λογαριασμό, δεν προήλθαν από τη χρέωση ενέργειας αλλά κυρίως από φορολογικές απαλλαγές και φορολογικά κίνητρα που έδωσαν οι κυβερνήσεις προκειμένου να ενθαρρύνουν τη στροφή των καταναλωτών στη χρήση ηλεκτρισμού για θέρμανση. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

H μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Κοπεγχάγη (55%), στη Ρίγα (23%) και στη Λισαβόνα (22%).

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν πάρει και πάλι την ανηφόρα και να βρίσκονται γύρω από τα 30 ευρώ/MWh οι επόμενοι μήνες προοιωνίζονται δύσκολοι σε ότι αφορά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Χθες η τιμή του TTF για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 30,7 ευρώ/MWhμε άνοδο 6,8% ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια των επόμενων μηνών ξεπερνούν τα 48 ευρώ/MWhτον Δεκέμβριο και φθάνουν στα 50 ευρώ/MWhτον Φεβρουάριο του 2024.

Παρότι οι τιμές αυτές απέχουν κατά πολύ από τα υψηλά του 2022, ωστόσο προκαλούν μία ανησυχία για πιθανή αναζωπύρωση των αυξητικών τάσεων όσο πλησιάζει ο χειμώνας.