Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται τα νέα τιμολόγια με φόντο τις πτωτικές τάσεις στην χονδρική

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται τα νέα τιμολόγια με φόντο τις πτωτικές τάσεις στην χονδρική
Δευτέρα, 19/06/2023 - 06:37

Οι τιμές ρεύματος που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι ενδεχομένως θα είναι ακόμα πιο μειωμένες, σε σχέση με την προηγούμενο μήνα.

Μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα αναμένεται να ανακοινώσουν οι πάροχοι ενέργειας τις τιμές για τον επόμενο μήνα στη σκιά των ανακοινώσεων της Κομισιόν για παύση των έκτακτων μέτρων και της πρότασης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων για τα τιμολόγια ρεύματος από 1η οκτωβρίου.

Να σημειωθεί πως οι η μέση χονδρική τιμή ρεύματος μέχρι τώρα κινείται σε πτωτικά επίπεδα καθώς το Μάιο ήταν στα 116,59 ευρώ ανα μεγαβατώρα, ενώ μέχρι τώρα είναι στα 88,89 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Υπό αυτά τα δεδομένα έτσι οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι ενδεχομένως θα είναι ακόμα πιο μειωμένες, σε σχέση με την προηγούμενο μήνα.

Από κει και πέρα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων προτείνει μεταξύ άλλων να μην υπάρχει «πέναλτι» για τους καταναλωτές όταν αλλάζουν προμηθευτή και επίσης να υπάρχει γνωστοποίηση των καταναλωτών από τους προμηθευτές για τυχόν αλλαγές στα τιμολόγια.

Να σημειωθεί πως στην Ευρώπη επικρατεί ανησυχία, σε σχέση με τις τιμές στο φυσικό αέριο, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Ολλανδίας ότι σκοπεύει να κλείσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο φυσικού αερίου της Ευρώπης φέτος. Οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη την δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου ακολούθησαν ανοδική τάση. Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν σε άνοδο των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών διαδραμάτισε και η μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας. Στη Νότια Ευρώπη επίσης όλες οι χώρες κατέγραψαν άνοδο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με την Ιταλία να είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη. Να σημειωθεί πως η Ιταλία είχε χθες την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα είχε από τις χαμηλότερες τιμές με τα 63 ευρώ ανα μεγαβατώρα.