Ενεργειακή κρίση: Στα χαμηλά παραμένει το φυσικό αέριο - Σε Ελλάδα και Ιταλία το ακριβότερο ρεύμα

Ενεργειακή κρίση: Στα χαμηλά παραμένει το φυσικό αέριο - Σε Ελλάδα και Ιταλία το ακριβότερο ρεύμα
Δευτέρα, 02/01/2023 - 07:38

Η αποκλιμάκωση τόσο των τιμών τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρισμού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί.

Μπορεί το 2023 να βρίσκει την τιμή του φυσικού αερίου για τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου στα 72 ευρώ/MWh, δηλαδή σχεδόν σε επίπεδα προ κρίσης, ωστόσο οι αγορές παραμένουν ευμετάβλητες και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι επέρχεται σταδιακή εξομάλυνση.

Μάλιστα εκφράζονται ανησυχίες από τους αναλυτές για το τι θα γίνει μετά τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο, όταν θα χρειαστεί να γίνει η αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, που βρίσκονται στις ευρωπαϊκές αποθήκες.

Σε επίπεδο ηλεκτρισμού οι τιμές στις προηγούμενες ημέρες διαμορφώθηκαν σε επίπεδα προ κρίσης. Ωστόσο μετά την πρωτοχρονιά που η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι περιορισμένη όπως σε όλες τις αργίες οι τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές αυξήθηκαν. Η Ελλάδα ωστόσο διατηρεί τα πρωτεία κατέχοντας την πιο ακριβή χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη με δεύτερη την Ιταλία. Ειδικότερα, η τιμή της ελληνικής αγοράς για σήμερα 2 Ιανουαρίου έχει διαμορφωθεί στα 258,40 ευρώ/MWhμε άνοδο 8,65 και της Ιταλίας στα 202,04 ευρώ/MWh με άνοδο 4,6%.

Πάντως, η αποκλιμάκωση τόσο των τιμών τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρισμού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί. Αποτελούν αποτέλεσμα των καλών καιρικών συνθηκών αλλά και της συμφωνίας των Ευρωπαίων για πλαφόν στο φυσικό αέριο. Οσον αφορά τις καιρικές συνθήκες θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ο ήπιος καιρός των πρώτων χειμερινών μηνών να συνεχιστεί κι έτσι το άδειασμα των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης που σήμερα έχουν πληρότητα της τάξης του 83%, θα επιταχυνθεί.

Από αυτή τη διαδικασία όπως και από την εξέλιξη της ζήτησης φυσικού αερίου στην Κίνα θα εξαρτηθεί η πορεία των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχει καταστεί πλέον το κυρίαρχο καύσιμο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Αναλυτές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) θεωρούν ότι η Ευρώπη το 2023 θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειμμα φυσικού αερίου της τάξης των 30 bcm.

Το LNG λόγω της μεγάλης ευελιξίας που διαθέτει στην μεταφορά και την αποθήκευση, αναδεικνύεται ως η εναλλακτική λύση για την εξασφάλιση της επάρκειας ενεργειακής τροφοδοσίας.

Η Ευρώπη χρειάζεται επιπλέον 50 bcm LNG ετησίως τουλάχιστον έως το 2030 και η εξασφάλιση τους θεωρείται ένα μεγάλο εγχείρημα, όχι μόνο λόγω της αυξημένης ζήτησης αλλά και εξαιτίας των επενδύσεων που απαιτούνται για την αεριοποίηση και την αποθήκευση του.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα το 2022 καταγράφηκε έκρηξη των εισαγωγών LNG με τη Ρεβυθούσα να αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα κατά το α’ ενιάμηνο του 2022, καλύπτοντας το 42,62% του συνόλου των εισαγωγών.

Εκτιμάται δε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, φθάνοντας τα 10 bcm το 2025, καθώς θα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς ο εξηλεκτρισμός του ενεργειακού συστήματος.