Υπερκέρδη: Πότε θα εισπραχθούν και τι θα χρηματοδοτήσουν

Υπερκέρδη: Πότε θα εισπραχθούν και τι θα χρηματοδοτήσουν
Σάββατο, 05/11/2022 - 07:11

Τα έσοδα από την επιβολή του έκτακτου τέλους θα δεσμευθούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση των λογαριασμών.

Έχουν περάσει επτά μήνες από τη δήλωση του πρωθυπουργού πως θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, αλλά μόλις την τελευταία εβδομάδα γνωστοποιήθηκε πως το ποσό αυτό για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022, προσδιορίζεται στα €373,55 εκατ. Το ποσό αυτό θα πρέπει να εισπραχθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή τα υπερκέρδη των παρόχων υπολογίστηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με βάση το υπόμνημα που υπέβαλε στο ΥΠΕΝ τον περασμένο Μάιο σε 927, 44 εκατ. ευρώ για το διάστημα (Οκτωβρίου 2021- Μαρτίου 2022), ενώ οι εκπτώσεις -μόνο της ΔΕΗ- στους καταναλωτές Μέσης και Χαμηλής Τάσης υπολογίστηκαν σε 335,99 εκατ. ευρώ. Τελικά τον Σεπτέμβριο με πολύ μεγάλη καθυστέρηση υπογράφτηκε η κοινή υπουργική απόφαση για τον τρόπο υπολογισμού των υπερκερδών της περιόδου Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος 2022.

Τι είναι τα υπερκέρδη;

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τόνιζε στον υπόμνημα της πως «πρέπει να απομονωθούν τα πλεονάζοντα κέρδη τα οποία προέκυψαν αποκλειστικά και μόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης, δηλαδή λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου, για τις μονάδες που δεν «επλήγησαν» από αυτές.{….} τα έσοδα από τη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών πρέπει να αποδοθούν επί ίσοις όροις σε όλους τους καταναλωτές (ή τις κατηγορίες καταναλωτών που θα επιλεγούν). Αυτό είναι απολύτως συμβατό με την εισροή αυτών των εσόδων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και στη συνέχεια χορήγησης εκπτώσεων στους καταναλωτές βάσει της κατανάλωσής τους».

Λίγο καιρό μετά σε διαφορετικά συμπεράσματα κατέληγε στο πόρισμα του για τα υπερκέρδη των εταιριών ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Συγκεκριμένα, τα υπολόγιζε σε 1 δις. 703 εκατ. ευρώ για το 9μηνο Ιούλιος του 2021 -Μάρτιος του 2022. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα υπερκέρδη το 12μηνο Ιούλιος 2021‐Ιούνιος 2022, εκτιμώνται σε 2,2 δισ. ευρώ.

Υπερέσοδα στις εταιρείες προμήθειας

Το υπουργείο γνωστοποίησε πως θα καταθέσει μέσα στο μήνα, νομοθετική πρωτοβουλία για ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων προκύπτουν και από τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας. Τα υπερέσοδα αυτά προέκυψαν την περίοδο Αύγουστος- Νοέμβριος 2022. Τα έσοδα αυτά αφορούν το ισοζύγιο των ζημιών και των κερδών που προέκυψαν μετά το νέο σύστημα τιμολόγησης στην προμήθεια, που εφαρμόστηκε από τον περασμένο Αύγουστο.

Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σωκράτης Φάμελλος στάθηκε στο παράδειγμα της λιανικής τιμής ρεύματος «που για τον μήνα Σεπτέμβριο ορίστηκε στα 788 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τη ΔΕΗ η οποία ως προμηθευτής αγόραζε με τιμή εκκαθάρισης μήνα στα 418 ευρώ. Αν προστεθούν τα λειτουργικά κόστη, το κόστος εξισορρόπησης και ένα λογικό κέρδος θα έπρεπε η ΔΕΗ να πουλάει το μέγιστο 488 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά πουλάει 788 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Αυτό σημαίνει άδικα υπερκέρδη εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Το ίδιο συνεχίζεται και τον Οκτώβριο και με βάση τους πρώτους υπολογισμούς μας φαίνεται ότι τα υπερκέρδη μόνο για τους δύο αυτούς μήνες θα φτάσουν στο 1 δισ. ευρώ!».

Τι θα χρηματοδοτήσουν τα υπερκέρδη;

Τα έσοδα από την επιβολή του έκτακτου τέλους θα δεσμευθούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου επαγγελματικών καταναλωτών και νοικοκυριών τόνιζε από τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Ενέργειας.