Ρεύμα: Γιατί είναι ακριβή η ελληνική αγορά - Χαμηλότερες χρεώσεις στα τιμολόγια Νοεμβρίου

Ρεύμα: Γιατί είναι ακριβή η ελληνική αγορά - Χαμηλότερες χρεώσεις στα τιμολόγια Νοεμβρίου
Πέμπτη, 20/10/2022 - 06:26

Ενώ οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού αποκλιμακώθηκαν τον Οκτώβριο, σε σχέση με τους δυο προηγούμενους μήνες, η ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα παραμένει ακριβή.

Χαμηλότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Νοέμβριο αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι προμηθευτές ενέργειας. Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα θα αποτυπωθεί στα τιμολόγια με μια πτώση τιμής που θα φτάνει και το 30%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι χρεώσεις των παρόχων που θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες τους μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα θα κυμανθούν κατά μέσο όρο μεταξύ 0,40 και 0,45 ευρώ ανά κιλοβατώρα από τη μέση τιμή των 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα του Οκτωβρίου.

Η τελική τιμή που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα γίνει γνωστή αμέσως μετά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση, που θα γίνει έως την Παρασκευή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Οι χαμηλές χρεώσεις δίνουν ανάσα στον προϋπολογισμό, καθώς όσο μικρότερη είναι η επιδότηση- προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος 0,20-0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα που έχει θέσει η κυβέρνηση- τόσο μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει για να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις όσο κρατάει η ενεργειακή κρίση αλλά και να κατευθυνθούν πόροι σε άλλα αναγκαία μέτρα όπως η επιδότηση του ντίζελ κίνησης. Μέτρο, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο τέλος του μήνα και να ισχύσει από τον Νοέμβριο.

Παραμένει ακριβή η ελληνική αγορά

Το παράδοξο πάντως είναι ότι ενώ οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού αποκλιμακώθηκαν τον Οκτώβριο, σε σχέση με τους δυο προηγούμενους μήνες, η ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα παραμένει ακριβή σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για σήμερα (20/10) η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 250,61 ευρώ/MWh με πτώση 9%, τη στιγμή που οι δύο συζευγμένες με την Ελλάδα αγορές, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας είναι κατά πολύ φθηνότερες.

Συγκεκριμένα στην Ιταλία η τιμή διαμορφώθηκε στα 201,37 ευρώ/MWh με άνοδο 14,6% και στη Βουλγαρία στα 180,06 ευρώ/MWh με άνοδο 2,6%. Η γερμανική αγορά κινήθηκε στα 140,22ευρώ/MWh με πτώση 16,8%, η γαλλική στα 142,56 ευρώ/MWh με πτώση 10,3%. H φθηνότερη τιμή καταγράφηκε στην Ιρλανδία, στα 78,30 ευρώ/MWh και με άνοδο 22,2%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας κάνουν τις προσφορές τους με βάση τις τιμές TTF του προηγούμενου μήνα ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές χρησιμοποιούνται ως βάση τιμολόγησης οι τιμές της να μην spotαγοράς του TTF.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες αυτός ήταν και ο λόγος που οι τιμές στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ήταν πολύ χαμηλότερες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σχέση με το τι συνέβαινε σε όλη την Ευρώπη όταν οι τιμές TTF κατέγραψαν το ρεκόρ των 350 ευρώ/MWh.

Οι ΑΠΕ κυριαρχούν στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα

Σημειώνεται ότι σήμερα η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα είναι μόλις 15,6%, με τις ΑΠΕ να κυριαρχούν καταγράφοντας μερίδιο 41,8%. Σε πολύ υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι εισαγωγές, με ποσοστό 22,8%, καθώς η αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού συστήματος αγορών ηλεκτρισμού κατευθύνει αυτόματα τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα με τις ακριβότερες τιμές.

H συμμετοχή του λιγνίτη στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα σήμερα βρίσκεται στο 11,8% και των υδροηλεκτρικών στο 3%, ενώ η διασύνδεση της Κρήτης συμμετέχει με 3% στη συμβατική παραγωγή και 2% στις ΑΠΕ.

Όσο για την τιμή του αερίου TTF, έκλεισε χθες με άνοδο 4,22% χθες, στα 118 ευρώ/MWh, ενώ η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα διαμορφώθηκε την Τρίτη (18/10) στα 67,46 ευρώ/τόνο CO2 (-0,1%).