Κομισιόν: Τα δύο μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των εταιρειών ενέργειας

Κομισιόν: Τα δύο μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των εταιρειών ενέργειας
Τρίτη, 18/10/2022 - 05:38

Με τους δυο αυτούς τρόπους επιδιώκεται να διευκολυνθεί η ρευστότητα των ενεργειακών εταιριών αφού θα περιοριστούν οι επιπτώσεις από την αύξηση των margin call.

Εργαλεία ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίζουν στους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας από τις έκτακτες ανάγκες ρευστότητας από την αύξηση των margin call προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο πρότασης της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της 20ης Οκτωβρίου.

Στις χρηματοοικονομικές διευκολύνσεις στις ενεργειακές εταιρείες προκειμένου να κάνουν hedging σε ενεργειακά προϊόντα χωρίς υπέρογκες επιβαρύνσεις ως προς τη ρευστότητα εντάσσεται η αύξηση του ορίου εκκαθάρισης για τις ενεργειακές εταιρείες στα 4 δις ευρώ, αλλά και διεύρυνση της λίστας των εγγυήσεων που θα μπορούν να αποδεχθούν οι ενεργειακές αγορές για να καλύψουν τους κινδύνους τους για ένα έτος.

Με τους δυο αυτούς τρόπους επιδιώκεται να διευκολυνθεί η ρευστότητα των ενεργειακών εταιριών αφού θα περιοριστούν οι επιπτώσεις από την αύξηση των margin call.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή οι ενεργειακές εταιρίες πρέπει να αποκτήσουν πρόσθετο περιθώριο ελιγμών, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν μεσοπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας για τις αγορές ενεργειακών πρώτων υλών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με βάση και τις προτάσεις Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), η Κομισιόν προωθεί δυο Κανονισμούς για να αμβλύνει την αυξημένη πίεση ρευστότητας στους μη χρηματοπιστωτικούς συμμετέχοντες στην αγορά.

Συγκεκριμένα προτείνει:

- Αύξηση του ορίου εκκαθάρισης για μη χρηματοοικονομικούς αντισυμβαλλομένους σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η αύξηση θα ωφελήσει μόνο τους μη χρηματοοικονομικούς αντισυμβαλλομένους και θα χαλαρώσει τις απαιτήσεις από την ενεργοποίηση των margincalls, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

- Διεύρυνση της λίστας των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να αποδεχθούν οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι για να καλύψουν τους κινδύνους τους για ένα έτος. Αυτό θα επιτρέψει σε μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά να χρησιμοποιούν επιπλέον τύπους εγγυήσεων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για την κάλυψη των απαιτήσεων από την αύξηση των margincall.

Επίσης η Επιτροπή σκοπεύει να δώσει στα κράτη μέλη περισσότερα περιθώρια για να στηρίξουν τις εταιρείες τους, τροποποιώντας το Προσωρινό Πλαίσιο για την Κρίση αλλά διατηρώντας παράλληλα τους ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά. Τα χρονικά όρια για την κρατική στήριξη παρατείνονται και προσφέρονται νέες επιλογές για την υποστήριξη εταιρειών που θα μειώσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι όλα τα αιτήματα των κρατών μελών για προσωρινές εξαιρέσεις ή μειώσεις θα αντιμετωπίζονται γρήγορα και με συνέπεια και ότι όλα τα μέτρα αρωγής φθάνουν πραγματικά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Τελευταία τροποποίηση στις 18/10/2022 - 08:14