SOS από τη βιομηχανία: Να επεκταθεί το net metering και στην Υψηλή Τάση

SOS από τη βιομηχανία: Να επεκταθεί το net metering και στην Υψηλή Τάση
Τρίτη, 13/09/2022 - 06:43

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς τον κ. Σκρέκα με την οποία ζητά την επέκταση της εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού.

Με την τρίτη κατά σειρά επιστολή προς τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ζητά την επέκταση και στην Υψηλή Τάση του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) που ισχύει για τη Μέση Τάση.

Την ώρα έρχεται εκτός της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου και η υποχρεωτική μείωση 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τα μέτρα που θα αποφασιστούν από το ΕυρωπαΪκό Συμβούλιο, η επέκταση του net metering και στην Υψηλή Τάση είναι μονόδρομος για τη βιομηχανία.

Άλλωστε μετά την εφαρμογή του πλαφόν στις αμοιβές των παραγωγών στην χονδρεμπορική αγορά δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα σύναψης μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων-ΡΡΑ με παραγωγούς ΑΠΕ και ως εκ τούτου η επέκταση του net metering στην υψηλή τάση είναι η μόνη λύση.

Αδύνατο να προχωρήσουν οι επενδύσεις ΑΠΕ για τη βιομηχανία

Μια μόλις ημέρα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ ότι θα εξασφαλιστεί ηλεκτρικός χώρος στο δίκτυο για να δέχεται ρεύμα από μικρούς παραγωγούς και ότι θα επιδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες σπιτιών επιχειρήσεων και αγροτικών εγκαταστάσεων, η ενεργοβόρος βιομηχανία που καλείται να περιορίσει την κατανάλωση τόσο φυσικού αερίου όσο και ηλεκτρισμού, διαμαρτύρεται διότι αδυνατεί να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα τις εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια από ΑΠΕ.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς τον κ. Σκρέκα με την οποία ζητά την επέκταση της εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), όπως ισχύει για τις βιομηχανίες ΜΤ, και για τις βιομηχανίες ΥΤ, δηλαδή με την παραγωγή από εγκατάσταση ΑΠΕ ισχύος 3 - 10 MW, στους χώρους των επιχειρήσεων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι to net metering εφαρμόζεται με δυσκολία και από τις επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης τα αιτήματα των οποίων απορρίπτονται από τον ΔΕΔΔΗΕ λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ το πρόβλημα αυτό δεν ισχύει για την Υψηλή Τάση αφού οι υποσταθμοί των εργοστασίων που συνδέονται στο Σύστημα) διαθέτουν επαρκή χώρο για εγκατάσταση ΑΠΕ 3-10ΜW.

Η επιστολή σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξήγγειλε τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των βιομηχανιών έντασης ενέργειας, καθώς και ότι τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκτός της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% περιλαμβάνουν και υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%.

Ο ηλεκτρικός χώρος δεν ανήκει αποκλειστικά στους ιδιώτες παραγωγούς

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ «ο πλέον δόκιμος τρόπος αποτελεσματικής μείωσης της κατανάλωσης των βιομηχανιών ΥΤ είναι ο ενεργειακός συμψηφισμός, ρύθμιση που όμως δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Ο ηλεκτρικός χώρος δεν ανήκει αποκλειστικά μόνο στους ιδιώτες παραγωγούς».

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη παραδέχθηκε ότι το ζήτημα του κόστους ενέργειας είναι κρίσιμο για την ελληνική βιομηχανία, προαναγγέλλοντας ότι στις παρεμβάσεις που θα γίνουν για το ρεύμα και το φυσικό αέριο θα ληφθεί υπ΄όψιν και η βιομηχανία.

Όπως είπε «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται οι ελληνικές επιχειρήσεις να βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους», ενώ πρόσθεσε ότι επειδή «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» θα πρέπει και οι ίδιες οι βιομηχανίες προσαρμόζονται αναζητώντας εναλλακτικά καύσιμα τα οποία ενδεχομένως είναι πιο φθηνά.

Στη προκειμένη περίπτωση η στροφή προς τις ΑΠΕ θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για τη βιομηχανία η οποία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις εφόσον υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/09/2022 - 10:24