Απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος: Οι αλλαγές στην «Καθολική Υπηρεσία»

Απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος: Οι αλλαγές στην «Καθολική Υπηρεσία»
Παρασκευή, 19/08/2022 - 07:12

Η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί «βραδυφλεγή βόμβα» τόσο για τους καταναλωτές και την οικονομία όσο και για τις επιχειρήσεις ενέργειας.

Με τη δεύτερη ακριβότερη χρέωση μεταξύ των πέντε προμηθευτών που παρέχουν υπηρεσίες «Καθολικής Υπηρεσίας» θα πληρώσουν το ρεύμα οι καταναλωτές που έχουν βρει καταφύγιο σε αυτή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αξιοποιώντας το «παράθυρο» που του δίνει ο νόμος δεν καθόρισε ως «τιμολόγιο αναφοράς» την ακριβότερη τιμή χρέωσης, που θα εκτίνασσε την κιλοβάτωρα πάνω από 1,2 ευρώ αλλά το δεύτερο ακριβότερο. Ετσι, για τον Αύγουστο ως «τιμολόγιο αναφοράς» ορίζεται το δεύτερο ακριβότερο τιμολόγιο των προμηθευτών προσαυξημένο κατά 5% και κυμαίνεται από 0,61 ευρώ/κιλοβατώρα έως 0,62 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η ΡΑΕ με βάση τα τιμολόγια που ανάρτησαν οι προμηθευτές για τον Αύγουστο είχε ορίσει ως «τιμολόγια αναφοράς» για όλες τις κατηγορίες των πελατών (οικιακοί και εμπορικοί, ημερήσιες και νυχτερινές χρεώσεις) αυτά της Elpedison, που είναι τα υψηλότερα στην αγορά και οι χρεώσεις υπολογίζονται προσαυξημένες κατά 5%, όπως ορίζει ο νέος νόμος.

Ετσι, προέκυπταν χρεώσεις άνω των 1,2 ευρώ ανά κιλοβατώρα για χιλιάδες καταναλωτές (182.000 έως τον Ιούνιο με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ) που αποβάλλονται από τους προμηθευτές λόγω συστηματικής καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών τους, από οικονομική αδυναμία ή επειδή ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές και εντάσσονται στην «Καθολική Υπηρεσία».

Η παρέμβαση του υπουργού εφόσον οι χρεώσεις του ακριβότερου προμηθευτή ήταν υπερβολικά υψηλές ήταν εφικτή, καθώς τα τιμολόγια των τεσσάρων προμηθευτών που ακολουθούν τον ακριβότερο έχουν, κατά μέσο όρο, απόκλιση που υπερβαίνει το 20% από τις χρεώσεις του ακριβότερου, εν προκειμένω, της Elpedison.

Η ενεργειακή ακρίβεια γεμίζει το καταφύγιο της «Καθολικής Υπηρεσίας»

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα με τη διόγκωση του αριθμού των μετρητών που εντάσσονται στην «Καθολική Υπηρεσία», ανεξάρτητα αν κάποιοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές εκπέμπει σήμα κινδύνου για την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα. Αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την αδυναμία νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ιδιαίτερα δε για τις μικρές επιχειρήσεις και δη ενεργοβόρες όπως η εστίαση σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

Η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί «βραδυφλεγή βόμβα» τόσο για τους καταναλωτές και την οικονομία όσο και για τις επιχειρήσεις ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι μέτρα για τη διασφάλιση συνθηκών ομαλότητας στην αγορά με αιχμή τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών έχουν ζητήσει ο ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς) και ο ΕΣΠΕΝ (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας), με κοινή επιστολή τους προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.

SOS για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

«Η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών και η αύξηση των επισφαλειών έχει καταστεί πλέον απολύτως κρίσιμο πρόβλημα για τον κλάδο, απειλώντας άμεσα τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την προμήθεια ενέργειας, αναφέρουν χαρακτηριστικά και παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα ενεργειακού τουρισμού που μπορούν να προκύψουν ένεκα του νέου πλαισίου.

Αλλά και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει επισημάνει το θέμα. Με επιστολή του προς το ΥΠΕΝ ο επικεφαλής της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας έχει αναφερθεί στα έντονα προβλήματα ρευστότητας εταιρειών του κλάδου αλλά και για ενδεχόμενο εξόδου συμμετεχόντων από την αγορά. Μάλιστα κάνει λόγο για τη διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών καταναλωτών προς τους παρόχους ενέργειας, που εκτιμάται ότι προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ αναφέρει ότι οι “κόκκινες” οφειλές των καταναλωτών προς τους προμηθευτές, αλλά και οι διευκολύνσεις που δίνουν οι τελευταίοι επηρεάζουν τις πληρωμές των παρόχων προς τους Διαχειριστές και τους δήμους.

Αναλυτικά οι χρεώσεις για την «Καθολική Υπηρεσία»

Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα καθορίζεται ως «τιμολόγιο αναφοράς» το δεύτερο κατά σειρά ακριβότερο τιμολόγιο από τα τιμολόγια με την ακριβότερη χρέωση προμήθειας των πέντε προμηθευτών Καθολικής Υπηρεσίας με τις τελικές χρεώσεις (προσαυξημένες κατά 5%) να διαμορφώνονται ως εξής:

• Οικιακό με ημερήσιο: Πάγια χρέωση 3,15 ευρώ και χρέωση 0,6245 ευρώ ανά κιλοβατώρα

• Οικιακό με ημερήσιο και νυχτερινό: Πάγια χρέωση 3,15 ευρώ και χρέωση 0,6245 ευρώ ανά κιλοβατώρα τόσο για την ημερήσια όσο και για τη νυχτερινή κατανάλωση

• Εμπορικό με ημερήσιο: Πάγια χρέωση 4,73 ευρώ και χρέωση 0,6277 ευρώ ανά κιλοβατώρα

• Εμπορικό με ημερήσιο και νυχτερινό: Πάγια χρέωση 1,05 ευρώ και 0,6277 ευρώ η τιμή της κιλοβατώρας για το ημερήσιο και 0,6198 ευρώ η χρέωση ανά κιλοβατώρα για νυχτερινή κατανάλωση.

Πέντε οι προμηθευτές που παρέχουν υπηρεσίες «Καθολικής Υπηρεσίας»

Υπενθυμίζεται πως η Καθολική Υπηρεσία είναι ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής, που έχει στόχο να αποτρέψει τις αποκοπές συνδέσεων από καταναλωτές με απλήρωτες οφειλές.

Σύμφωνα με τον νόμο, «ο Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούται να προμηθεύει Οικιακούς Πελάτες και μικρές επιχειρήσεις (με ισχύ παροχής μέχρι και 25 kVA), οι οποίοι είτε έχουν αδρανήσει σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Προμηθευτή, είτε αδυνατούν να βρουν Προμηθευτή στην απελευθερωμένη αγορά με τους υφιστάμενους εμπορικούς όρους». Την «Καθολική Υπηρεσία» εξυπηρετούν αναγκαστικά για τα επόμενα δύο χρόνια οι, ΔΕΗ, Protergia, Elpedison, ΗΡΩΝ και NRG. Στο σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον, οπότε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απόφαση του τον Ιούνιο, την ανέθεσε μέχρι τις 23/6/2024 στους πέντε πρώτους προμηθευτές, με βάση τη δήλωση φορτίου που υπέβαλαν τον Μάιο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Στη ΔΕΗ αντιστοιχεί το 83% των μετρητών της Καθολικής Υπηρεσίας, στην Protergia και την Elpedison το 5%, στην ΗΡΩΝ το 4% και στην NRG το 3%.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι μετρητές χαμηλής τάσης που εξυπηρετούνται από την Καθολική Υπηρεσία ανήλθαν σε 182.499, από 146.929 που ήταν στο α’ τρίμηνο του 2022. Δηλαδή προστέθηκαν άλλοι 35.570 μετρητές.