Ρεύμα: Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις στις νέες τιμές

Ρεύμα: Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις στις νέες τιμές
Παρασκευή, 19/08/2022 - 13:16

Οι τιμές στο ρεύμα που θα ανακοινώσουν για τον Σεπτέμβριο οι εταιρείες αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένες και να ξεπερνούν τα 60 λεπτά την κιλοβατώρα.

Σοκ και δέος για τις τσέπες των καταναλωτών, αλλά και της κυβέρνησης, προβλέπεται να είναι τα τιμολόγια ρεύματος τον Σεπτέμβριο.

Οι τιμές στο ρεύμα που θα ανακοινώσουν για τον Σεπτέμβριο οι εταιρείες αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένες και να ξεπερνούν τα 60 λεπτά την κιλοβατώρα. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί επιπλέον χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ μόνο για ένα μήνα για να μην τιναχθούν στον αέρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι επιδοτήσεις Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση.

Οι νέες αυξημένες τιμές του ρεύματος που προεξοφλούνται αναμένεται να «βάλουν φωτιά» στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ δεν αποκλείεται να πιέσουν ακόμη περισσότερο την ήδη περιορισμένη ρευστότητα της αγοράς, με εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα αποκαλυπτήρια από τους προμηθευτές θα γίνουν το Σάββατο, 20 Αυγούστου.

Ζαλίζουν οι διαφορές στη χονδρική τιμή ρεύματος τον τελευταίο χρόνο, με τις αυξήσεις να μην έχουν σταματημό. Μόνο το διάστημα 13-19 Αυγούστου η μέση χονδρική τιμή ρεύματος παρουσιάζει αύξηση 10%. Σήμερα, θα διαμορφωθεί στα 449,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μάλιστα, σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο η τιμή της μεγαβατώρας θα αγγίξει τα 569,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ένα εξάμηνο πριν η μέση τιμή της μεγαβατώρας ήταν μειωμένη κατά 90%. Στο πλαίσιο αυτό μια μέρα πριν την ανακοίνωση των τιμών από τους παρόχους ενέργειας αποτελεί ερώτημα πόσο μπορεί να φτάσει η τιμολόγηση της κιλοβατώρας. Καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα κόστη.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει τις νέες επιδοτήσεις οι οποίες θα πρέπει να «ψαλιδίσουν» τις αυξήσεις, επιβαρύνοντας όμως τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως με αυτό τον τρόπο προστατεύεται η αισχροκέρδεια των ενεργειακών προμηθευτών και προειδοποιεί για ένα δύσκολο χειμώνα για τα νοικοκυριά. Από την άλλη πλευρά οι ενεργειακοί πάροχοι μιλούν για νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών.

Πριν 10 ημέρες σε επιστολή τους οι προμηθευτές και οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΑΕΗ-ΕΣΠΕΝ) προς το ΥΠΕΝ ανέφεραν πως «η εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού έχει υποχρεώσει τις εταιρείες προμήθειας να πολλαπλασιάσουν τα ποσά των εγγυήσεων που καταθέτουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ. Για αυτόν τον λόγο κρίνουμε ως απαραίτητη, στην παρούσα φάση, την εξέταση παροχής κρατικών εγγυήσεων προς τις εταιρείες προμήθειας προκειμένου αυτές να εξασφαλίσουν πιστωτικές γραμμές».