Τέλος χρόνου για τις τρεις εταιρείες που παραπλανούν τους καταναλωτές

Τέλος χρόνου για τις τρεις εταιρείες που παραπλανούν τους καταναλωτές
Τρίτη, 09/08/2022 - 04:27

Τέλος χρόνου για τις τρεις εταιρείες που παραπλανούν τους καταναλωτές, καθώς σήμερα λήγει το τελεσίγραφο της ΡΑΕ.

Στις 11 το πρωί η ανεξάρτητη Αρχή θα ανακοινώσει τα ονόματα των εταιρειών αν δεν έχουν συμμορφωθεί και δεν έχουν αλλάξει την εμπορική τους πολιτική με βάση την οποία οι επιδοτήσεις του κράτους μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης διαφημίζονται εμμέσως και με ασαφή τρόπο ως εκπτώσεις των ίδιων των προμηθευτών.

Η ΡΑΕ έχει ήδη δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την αποτύπωση των χρεώσεων με σαφή και ενιαίο τρόπο ώστε να μπορούν να συγκρίνουν οι καταναλωτές και να κάνουν την πλέον συμφέρουσα επιλογή.

Προκαταβολή του 75% της κρατικής επιδότησης στους προμηθευτές ηλεκτρισμού

Στο μεταξύ την προκαταβολή του 75% της κρατικής επιδότησης στους προμηθευτές ηλεκτρισμού φέρεται να ζητεί η ΡΑΕ με επιστολή της στον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, καθώς το τσουνάμι των νέων ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ρεύματος τείνει να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα πολλοί πάροχοι και ειδικά οι μη καθετοποιημένες εταιρίες να απειλούνται με κατάρρευση.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας αναφέρεται στα οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας που απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου και μπορεί να τις οδηγήσουν στην έξοδό τους από την αγορά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει απόσπασμα της επιστολής, την οποία δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής.

Στην ίδια επιστολή ο κ. Δαγούμας αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας δεν αφορά όλους τους παρόχους στον ίδιο βαθμό , καθώς οι καθετοποιημένες εταιρίες δηλαδή όσες διαθέτουν και παραγωγικό δυναμικό όπως η ‘Ηρων του ομίλου ΓΕΚ Τερνα, η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, η Elpedison των ΕΛΠΕ και η NRG της Μότορ ‘Οιλ καθώς και οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά φυσικού αερίου μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την ιδιαίτερα επικερδή παραγωγή ηλεκτρισμού ή την προμήθεια αερίου.

Οι οφειλές καταναλωτών προς τις εταιρίες προμήθειας άρχισαν να αυξάνονται από τότε που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση και εκτοξεύτηκαν τους τελευταίους μήνες, με ρυθμό σχεδόν παράλληλο με την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει οδηγήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε δυσθεώρητα ύψη παρά την κρατική επιδότηση.

Η επιδότηση που χορηγείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ, μπορεί να απευθύνεται στους καταναλωτές και να μειώνει το τελικό ύψος του λογαριασμού, καταβάλλεται όμως στους προμηθευτές. Ωσόσο, τα ποσά πιστώνονται στους λογαριασμούς των παρόχων περίπου 30-40 ημέρες και κάποιες κάποιες φορές περισσότερο, από την έκδοση του λογαριασμού. Από την άλλη πλευρά, οι προμηθευτές αγοράζουν το ρεύμα από τη χονδρική, στις τιμές χονδρικής και πρέπει να εξοφλούν εντός συγκεκριμένων προθεσμιών από τη συναλλαγή, κατά πολύ νωρίτερα από την είσπραξη των λογαριασμών. Δεδομένου ότι οι τιμές χονδρικής έχουν εκτιναχθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, το κόστος για τους προμηθευτές καθίσταται όλο και λιγότερο διαχειρίσιμο, με αποτέλεσμα αρκετές εταιρίες του κλάδου, ειδικά οι μικρότερες μη καθετοποιημένες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.