ΤΑΣΕΙΣ MRB: Η ακρίβεια σιγοτρώει τον (κυρίαρχο) Μητσοτάκη- Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν "ξεπετάγεται"- Ο ...Κανένας αρχίζει να ανεβαίνει!

ΤΑΣΕΙΣ MRB: Η ακρίβεια σιγοτρώει τον (κυρίαρχο) Μητσοτάκη- Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν "ξεπετάγεται"- Ο ...Κανένας αρχίζει να ανεβαίνει!
Τετάρτη, 13/12/2023 - 06:36

Το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση- Απαισιοδοξία μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον του κόμματος- Τι ποσοστά παίρνει η Νέα Αριστερά, πόσοι δηλώνουν πως μπορεί να το ψηφίσουν.

Τις θέσεις που καταλαμβάνουν τα κόμματα έξι μήνες πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου καταγράφουν οι ΤΑΣΕΙΣ της MRB του Δεκεμβρίου, που τείνουν να καταστούν θεσμός στη δημοσκοπική έρευνα στη χώρα μας.

Τι δείχνουν όμως μεταξύ άλλων οι ΤΑΣΕΙΣ;

-Κυριαρχία Μητσοτάκη, καθώς στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 32,5%, ενώ ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ: 12,2%, ΣΥΡΙΖΑ: 10,9%, KKE: 8,1%, Ελληνική Λύση: 5%, Πλεύση Ελευθερίας: 3,3%, Σπαρτιάτες 3%, ΝΙΚΗ: 2,7%, MEΡΑ25: 2,2%, Νέα Αριστερά 2,1. Στην δε αναγωγή που γίνεται, η εικόνα έχει ως εξής: ΝΔ: 38,8%, ΠΑΣΟΚ: 14,6%, ΣΥΡΙΖΑ: 13%, KKE: 9,7%, Ελληνική Λύση: 6%, Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%, Σπαρτιάτες 3,6%, ΝΙΚΗ: 3,2%, MEΡΑ25: 2,6% και Νέα Αριστερά: 2,5%.

-Η ΝΔ δείχνει στην παρούσα φάση να είναι χωρίς αντίπαλο, ενώ κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ο λόγος κυρίως για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) δεν δείχνει έτοιμο να ξεπεράσει τα στενά εκλογικά του όρια και να αναδειχθεί σε βασικό αντίπαλο της ΝΔ για την εξουσία. Υπό αυτό το πρίσμα ο δικομματισμός δεν φαίνεται να επιστρέφει και πιθανόν το σύστημα του "ενάμισι κόμματος", όπως συμβαίνει με τον Όρμπαν στην Ουγγαρία, ήρθε για να παραμείνει!

-Στο πλαίσιο αυτό, στο χώρο της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση, με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που παγιώνεται πλέον στο πάνω όριο του στατικού λάθους, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πτώση του και το νέο κόμμα, η Νέα Αριστερά -που έχει ως χάντικαπ πως ακόμα δεν έχει καν συγκροτηθεί σε κόμμα- ζορίζεται να πιάσει το όριο του 3% για εκλογική εκπροσώπηση.

-Ενδιαφέρον, ωστόσο, εμφανίζουν τα ποιοτικά στοιχεία όσον αφορά στο χώρο της αριστεράς: Το 64% των ψηφοφόρων πιστεύει πως η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ θα χειροτερεύσει και μόλις το 10,5% ότι θα βελτιωθεί! Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 39,4% πιστεύει πως η κατάσταση θα βελτιωθεί, με το 38% να πιστεύει πως θα χειροτερεύσει! Όσον αφορά στη Νέα Αριστερά ένα 11,5% (3,1% σίγουρα και 8,4% μάλλον) μπορεί να το ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές!

-Η πρωθυπουργική εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη παραμένει ιδιαίτερα προβληματική, καθώς απέχουν ...παρασάγγας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Ο Στέφανος Κασσελάκης στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός είναι τρίτος, ενώ στη δημοτικότητα είναι πέμπτος- πίσω από τον πρωθυπουργό είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Ζωή Κωνστατοπούλου, ενώ μεταξύ των τριών (Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Κασσελάκης) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτος σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από την επιχειρηματικότητα!

-Τον Μητσοτάκη φαίνεται να τον απειλεί πολύ η ακρίβεια- το μείζον πρόβλημα των πολιτών! Στο συγκεκριμένο πρόβλημα ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει το χαμηλότερο ποσοστό ως καταλληλότερος να το αντιμετωπίσει απ΄ότι σε οτιδήποτε άλλο! Με αυξητική τάση στα προβλήματα ακολουθεί η υγεία και έπεται η ανεργία.

-Είναι εντυπωσιακό: Στο ερώτημα "σε ποιον θα εμπιστευόσασταν το κλειδί του σπιτιού σου" τον ...Κανένα εμπιστεύεται το 42,5%, τον Κώστα Μητσοτάκη το 29,4%, τον Νίκο Ανδρουλάκη το 11% και το 10,4% τον Στέφανο Κασσελάκη. Στο δε ερώτημα ποιον θα προσλαμβάνετε για υπεύθυνο/διευθυντή στην επιχείρησή σας, πάλι προηγείται ο ...Κανένας με 40,2%, ενώ ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 30,5%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 12,3% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 10,8%.