Γερμανικά δημοσιεύματα ότι η Άγκυρα θα παίξει το χαρτί του προσφυγικού

Γερμανικά δημοσιεύματα ότι η Άγκυρα θα παίξει το χαρτί του προσφυγικού
Παρασκευή, 07/10/2022 - 06:38

Τα τραγικά ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα επαναφέρουν με οξύτητα το θέμα.

Οι τόσοι νεκροί σε Λέσβο και Κύθηρα (δεν γράφουμε αριθμούς, καθώς κανένας δεν γνωρίζει πόσοι δυστυχείς επέβαιναν στα πλωτά φέρετρα), επαναφέρουν με τραγικό τρόπο το μεταναστευτικό θέμα.

Θα περίμενε άλλωστε κανείς στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και την πρώτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, χθες και σήμερα, το θέμα να αποτελέσει ένα από τα κυρίαρχα θέματα των ηγετών. Πολύ περισσότερο που εκεί βρίσκεται και ο Ταγίπ Ερντογάν, που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, αλλά και ηγέτες χωρών που με τις επεμβάσεις τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική αποτελούν την αιτία (μαζί με την οικονομική εξαθλίωση ολόκληρων περιοχών, όπως η Υποσαχάρια Αφρική, δημιουργούν το πρόβλημα!

Η κατάσταση, πάντως, όσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στη ρίζα του, αναμένεται να ενταθεί.

Η στήλη, για να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος, αναδημοσιεύει δυο άρθρα από τον γερμανικό Τύπο, καθώς εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τι γράφει το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND)

Το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), έχει τίτλο «Σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας: Πότε έρχεται το μεγάλο καραβάνι προσφύγων;» και υπότιτλο: «Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες κάθονται στην Τουρκία πάνω στα πακεταρισμένα υπάρχοντά τους. Περιμένουν το σύνθημα για να ξεκινήσουν το μεγάλο οδοιπορικό που θα τους οδηγήσει μέσω των ελληνικών συνόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα σχέδια για τη μαζική μετανάστευση έχουν την ονομασία ‘καραβάνι του φωτός’».

Η ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα αναφέρεται στην ένταση που αρχίζει να διαφαίνεται στα ελληνο-τουρκικά σύνορα στον Έβρο, όπου ο συνοριακός φράχτης και οι εγκαταστάσεις θωράκισης των ελληνικών συνόρων θα βρεθούν στην πρώτη μεγάλη δοκιμασία, δεδομένου ότι από την άλλη πλευρά των συνόρων διοργανώνεται μεγάλο καραβάνι Σύρων προσφύγων που προτίθενται να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να εισέλθουν στην Ε.Ε. Οι συμμετέχοντες καλούνται από τους διοργανωτές να προμηθευτούν τον κατάλληλο εξοπλισμό και προετοιμάζονται για το μεγάλο οδοιπορικό που θα ξεκινήσει από την Αδριανούπολη, επτά χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα, με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία. Το καραβάνι θα αποτελείται από ομάδες των 50 ατόμων που θα έχουν από έναν οδηγό, ενώ τη σχετική ομάδα στο Τelegram, μέσω του οποίου οργανώνονται, ακολουθούν ήδη 70.000 άνθρωποι, με τους διοργανωτές να εκτιμούν ότι τελικά μπορεί να συγκεντρωθούν 100.000 άνθρωποι.

Η ανταπόκριση αναφέρεται στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία, οι οποίοι δεν έχουν λάβει πολιτικό άσυλο, παρά μόνο καθεστώς προστασίας ως φιλοξενούμενοι, και λαμβάνουν μεν κρατική βοήθεια, μπορούν όμως ανά πάσα στιγμή να απελαθούν. Λόγος γίνεται για την όξυνση του εχθρικού κλίματος σε βάρος των προσφύγων και την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής του Erdogan ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023 και της πίεσης που δέχεται από την αντιπολίτευση. Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, όλο και περισσότεροι Σύροι προτίθενται να ζητήσουν άσυλο στην Ε.Ε., ενώ κάποιοι από αυτούς, που κατάφεραν τους τελευταίους μήνες να εισέλθουν στην Ελλάδα, αναφέρουν ότι αναγκάστηκαν να επιλέξουν αν προτιμούν να απελαθούν στη Συρία ή να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, σχολιάζει ο ανταποκριτής, αναφερόμενος στα επεισόδια του Μαρτίου 2020 στα ελληνο-τουρκικά σύνορα στην Έβρο και επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα φοβάται μια νέα αντίστοιχη κρίση, για αυτό και οι Αρχές εργάζονται εντατικά για την επέκταση του συνοριακού φράχτη από τα 37 στα 140 χμ. Τον Σεπτέμβριο ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε διαβεβαιώσει ότι κανείς δεν θα περάσει τα σύνορα, ενώ σημείωσε επίσης ότι από τις αρχές του έτους έχουν αποτραπεί 150.000 παράτυπες διελεύσεις, οι 40.000 εξ’ αυτών μόνο τον Αύγουστο.

ZEIT: «Η φιλοξενία εξαντλήθηκε»

Ο υπότιτλος του αφιερώματος είναι: «Καμία χώρα δεν έχει δεχτεί τόσους πρόσφυγες από τη Συρία όσους η Τουρκία. Στο μεταξύ όμως εξαπλώνεται εκεί το κλίμα μίσους εναντίον τους, για αυτό και πολλοί θέλουν να πάνε στην Ευρώπη»

Η ανταπόκριση της Marion Sendker από την Κωνσταντινούπολη αναφέρεται επίσης στο εγχείρημα οργάνωσης μέσω Τelegram ενός καραβανιού από Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, με προορισμό τις χώρες της Ευρώπης και επισημαίνει ότι, σύμφωνα με έναν εκ των διοργανωτών, οι άνθρωποι αυτοί ζητούν να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. ως πρόσφυγες πολέμου, λόγω του «απεχθούς ρατσισμού», της «υποδαύλισης μίσους κατά των Σύρων», καθώς και της «δολοφονίας Σύρων με ρατσιστικά κίνητρα». Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοινώσεις της ομάδας που διοργανώνει το καραβάνι προσφύγων, οι οποίες έχουν σταλεί επίσης σε εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αντίδραση, όπως εξηγεί ο διοργανωτής του καραβανιού.
Πριν από δύο εβδομάδες μια ομάδα Σύρων επιχείρησε να εγκαταλείψει την Τουρκία, ωστόσο μόνο λίγες δεκάδες άνθρωποι ήρθαν στο σημείο συνάντησης στην Αδριανούπολη κοντά στα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Οι διοργανωτές θεωρούν υπεύθυνους για το αποτυχημένο εγχείρημα του διακινητές και τους «διεφθαρμένους πληροφοριοδότες» και πλέον σχεδιάζουν μια δεύτερη προσπάθεια.

Η φιλοξενία που επεδείκνυαν άλλοτε οι Τούρκοι πολίτες, έχει εξαντληθεί, όπως σχολιάζεται περαιτέρω στην ανταπόκριση, ενώ εδώ και μήνες στα δελτία ειδήσεων γίνεται λόγος για βίαιες επιθέσεις Σύρων ή Αφγανών σε βάρος Τούρκων πολιτών, αναφορές που δεν μπορούν μεν πλήρως να επιβεβαιωθούν, είναι όμως γεγονός, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια, ότι υπάρχουν βίαια επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών. Τούρκοι και Άραβες έχουν πολιτισμικές διαφορές και το γεγονός ότι σήμερα κάποιες τουρκικές πόλεις έχουν εξελιχθεί σε κέντρα Σύρων προσφύγων, έχει προκαλέσει στον τουρκικό πληθυσμό τον φόβο του εθνικού διαχωρισμού, που από ιδρύσεως του τουρκικού κράτους θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για τον τουρκικό εθνικισμό και την ενότητα της χώρας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας και στο αίτημα της αντιπολίτευσης να απελαθούν από την Τουρκία οι Σύροι και συμπληρώνει ότι αντί η Τουρκία να προχωρήσει, όπως είχε προαναγγείλει, στην στρατιωτική επιχείρηση για την επέκταση της ζώνης που κατέχει στα βορειοδυτικά της Συρίας, τώρα ο Erdogan διαπραγματεύεται με τον Assad, γεγονός που εντείνει τον φόβο στους Σύρους πρόσφυγες ότι εάν οι σχέσεις των δύο χωρών εξομαλυνθούν, δεν θα έχουν καμία ελπίδα να παραμείνουν στην Τουρκία, για αυτό και σκέφτονται να φύγουν προς την Ευρώπη.