H κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στην Πράγα - Τι κρίνεται για Ευρώπη και Ελλάδα

H κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στην Πράγα - Τι κρίνεται για Ευρώπη και Ελλάδα
Τετάρτη, 05/10/2022 - 13:08

Μείζονα θέματα για την γηραιά μας ήπειρο αλλά και ειδικότερα για τη χώρα μας κρίνονται στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πέμπτη και Παρασκευή στην Πράγα-όπου σημειωτέον θα κάνει την "επίσης πρώτη" εμφάνιση η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, ένα "πνευματικό παιδί" του Εμμανουέλ Μακρόν, με την ελπίδα να μην δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που έρχεται να λύσει.

Η στήλη αναδημοσιεύει το θέμα από το K-Report του Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα:

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα, εξελίσσεται το ραντεβού, αύριο και μεθαύριο, στην Πράγα.

Το πρώτο μέτωπο:Αναμένεται να οριστικοποιηθεί ένα όγδοο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Επί της αρχής έχει επιτευχθεί συμφωνία, αλλά οι λεπτομέρειες (κρίσιμες για την Ελλάδα, ο εμπορικός στόλος της οποίας μεταφέρει μεγάλο μέρος των ρωσικών εξαγωγών) μένει να οριστικοποιηθούν.

Το δεύτερο, και κρισιμότερο, μέτωπο:Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ως προς την αντίδραση στην ενεργειακή κρίση. Από τη μια πλευρά είναι η πλειοψηφία των χωρών μελών της Ένωσης που ζητούν κοινή πολιτική, συλλογικά μέτρα, πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αλληλεγγύη στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Και από την άλλη μια μειοψηφία, με επικεφαλής την Γερμανία, η οποία έχει την πολυτέλεια ενός πακέτου 200 δις για την στήριξη της εθνικής της οικονομίας, που υποστηρίζουν την λογική «ο καθένας μόνος του και ο θεός για όλους». Το Βερολίνο απορρίπτει και την νέα πρόταση Γαλλίας και Ιταλίας για ένα πρόγραμμα υποστήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ανάλογο με το πρόγραμμα ανασυγκρότησης έναντι των συνεπειών της πανδημίας. Ωστόσο, φαίνεται πως οι αντιδράσεις για το πρόγραμμα των 200 δισ. ευρώ, σήμα κατατεθέν του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών μελών της ΕΕ, οδήγησε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να ταχθεί χθες, υπέρ της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου στην ΕΕ, εδώ.

Το τρίτο, ελληνικού ενδιαφέροντος, μέτωπο: Η παρουσία Ερντογάν στην αυριανή διευρυμένη πολιτική σύνοδο προετοιμάζεται με πυρετώδεις, παρασκηνιακές πολυμερείς διαβουλεύσεις. Η κυρίαρχη άποψη είναι πως ο Τούρκος Πρόεδρος πιέζεται για κινήσεις ευθυγράμμισης με την Δύση, στις οποίες αντιδρά με ένταση στην ρητορική αντιπαράθεση με την Ελλάδα (εδώ) αλλά και κινήσεις όπως το νέο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Ως προς τις τουρκο-λιβυκές συμφωνίες, πάντως, η πιο σημαντική εξέλιξη της ημέρας ήταν η ασυνήθιστη παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με μια δήλωση που αποδοκίμαζε, ως εκτός των αρμοδιοτήτων της, την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία από την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, εδώ.