SSE: Έγκριση για υδροηλεκτρική αντλία 1,5 GW στη Σκωτία

SSE: Έγκριση για υδροηλεκτρική αντλία 1,5 GW στη Σκωτία
Δευτέρα, 19/10/2020 - 14:43

Το σχέδιο για την υδροηλεκτρική αντλία αποθήκευσης Coire Glas ισχύος μεγαλύτερης των 1500 MW της SSE εγκρίθηκε από τη σκωτσέζικη κυβέρνηση.

Πιο συγκεριμένα, το Coire Glas, που βρίσκεται στο Lochaber στα Χάιλαντς, πρόκειναι να είναι το πρώτο νέο αντλητικό σύστημα αποθήκευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο σε διάστημα άνω των 30 ετών, εάν αυτό εγκριθεί εμπορικά.

Η SSE δήλωσε ότι η μελλοντική εμπορική ανάπτυξη του έργου υπόκειται πλέον στον προσδιορισμό του κατάλληλου επενδυτικού πλαισίου της αγοράς.

Το Coire Glas εγκρίθηκε αρχικά το Δεκέμβριο του 2013 για ένα σχέδιο 600 MW, ενώ στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2018 υποβλήθηκαν αναθεωρημένα σχέδια στην κυβέρνηση της Σκωτίας για 1,5 GW.

Οι αλλαγές σχεδιάστηκαν για να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες του ιστότοπου και να βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να μεταβεί σε ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικών εκπομπών μέχρι το το 2050, δήλωσε η SSE.

Ο διευθυντής κεφαλαιουχικών έργων της SSE Renewables, Paul Cooley, δήλωσε:

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την απόφαση της κυβέρνησης της Σκωτίας να εγκρίνει το αναθεωρημένο έργο Coire Glas, αναγνωρίζοντας τα μακροχρόνια και αποδεδειγμένα οφέλη που μπορεί να αποφέρει η αντλία αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου στο ταξίδι για τις μηδενικές εκπομπές».

«Υπάρχουν ακόμη εμπορικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν για τη νέα αντλία αποθήκευσης σε σχέση με το που ταιριάζει στο τρέχον πλαίσιο της αγοράς και διερευνούμε ενεργά τις πιθανές λύσεις. Εν τω μεταξύ, το Coire Glas παραμένει μια σημαντική επιλογή ανάπτυξης για τη SSE Renewables και η έγκριση είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για το έργο».

Πηγή: renews.biz