Βενεζουέλα: Η παραγωγή πετρελαίου αγγίζει νέο ιστορικό χαμηλό από τον Φεβρουάριο του 1943

Βενεζουέλα: Η παραγωγή πετρελαίου αγγίζει νέο ιστορικό χαμηλό από τον Φεβρουάριο του 1943
Τετάρτη, 15/07/2020 - 14:10

Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας μειώθηκε τον Ιούνιο σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η χώρα στον OPEC την Τρίτη. Τα επίπεδα αυτά οφείλονται στις αμερικανικές κυρώσεις προς την κρατική Petroleos de Venezuela σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας ανήλθε τον Ιούνιο στα 393.000 βαρέλια ημερησίως, σε σχέση με την παραγωγή 573.000 βαρέλιών την ημέρα το Μάιο. Επιπλέον, πρόκειται για μια μείωση 52 % από την κατά μέσο όρο παραγωγή πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του έτους που ήταν 821.000 βαρέλια την ημέρα. Όπως σημειώνει το Reuters προκειται για το το χαμηλότερο μηνιαίο σύνολο παραγωγής πετρελαίου από τον Φεβρουάριο του 1943, όταν η βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας παρήγαγε 353.000 βαρέλια την ημέρα.

Η μείωση των εξαγωγών κατά τον Ιούνιο που άγγιξε χαμηλό 77 ετών, στα 379.000 βαρέλια ημερησίως, οφείλεται στην κλιμάκωση των αμερικανικών κυρώσεων με στόχο την εκδίωξη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Αυτό το γεγονός άφησε τις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου σχεδόν πλήρως γεμάτες, αναγκάζοντας την PDVSA να μειώσει την παραγωγή επειδή δεν δεν θα υπήρχαν διαθέσιμες δεξαμενές αποθήκευσης αργού.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου ιστορικά παρέχουν πάνω από το 90% του σκληρού νομίσματος της Βενεζουέλας, αν και επίσημα στοιχεία δεν έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα.

Στις 9 Ιουλίου, υπήρχαν 9 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου Merey στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Jose και μόλις 800.000 βαρέλια διαθέσιμου χώρου αποθήκευσης, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο PDVSA. Όμως, ούτε το PDVSA ούτε το υπουργείο πετρελαίου της Βενεζουέλας απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την μείωση της παραγωγής, όμως η παραγωγή έχει μειωθεί απότομα ήδη από το 2016, λόγω υπο-επενδύσεων και κακής διαχείρισης.

Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάρρευση συνεχίζεται. Το τμήμα Furrial της PDVSA στην ανατολική Βενεζουέλα, το οποίο παρήγαγε 50.000 βαρέλια ημερησίως νωρίτερα αυτό το έτος, παρήγαγε 17.800 βαρέλια την Κυριακή, σύμφωνα με μια εσωτερική έκθεση PDVSA.

Πηγή: Reuters