Gazprom: Αισθητά μειωμένα τα κέρδη της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους

Gazprom: Αισθητά μειωμένα τα κέρδη της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους
Τρίτη, 14/07/2020 - 16:05

Η Ρωσική Gazprom σημείωσε μεγάλες απώλειες στα κέρδη της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με το ασθενές ρούβλι, ενώ αντίθετα οι μετοχές της παρέμειναν ενισχυμένες.

Οι πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τη βασική αγορά της Gazprom, μειώθηκαν κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους και οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση μετά την αποτυχία των κορυφαίων παραγωγών του κόσμου τον Μάρτιο να συμφωνήσουν από κοινού περιορισμούς στην παραγωγή.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Gazprom, Famil Sadygov, δήλωσε ότι η απώλεια της εταιρείας είναι μόνο «στα χαρτιά» και οφείλεται κυρίως την απότομη πτώση του ρωσικού νομίσματος που ακολούθησε την πτώση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Η καθαρή ζημιά του πρώτου τριμήνου ανήλθε σε 116 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,64 δισεκατομμύρια δολάρια), σε σύγκριση με το καθαρό κέρδος των 536 δισεκατομμυρίων που σημειώθηκε την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Κίνα μειώθηκαν 17% στα 52 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η μέση τιμή υποχώρησε κατά 36% στα 10.800 ρούβλια (152 δολάρια) ανά 1.000 κυβικά μέτρα, μειώνοντας τα έσοδα της Gazprom κατά ένα τέταρτο στα 1,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Εάν δεν υπήρχαν αυτές οι διακυμάνσεις στο νόμισμα, η Gazprom πιθανόν να είχε καθαρό κέρδος 288 δισεκατομμύρια ρούβλια, δήλωσε ο Sadygov.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι μετοχές της Gazprom σημείωσαν απώλεια 1% στις 0840 GMT.

Πηγή: Reuters