Στο επίκεντρο του προτεινόμενου μοντέλου βρίσκεται η πραγματοποίηση διακριτών δημοπρασιών ισχύος εξισορρόπησης πριν την Αγορά Επόμενης Ημέρας (ΑΕΗ), ανοίγοντας τον δρόμο για συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/2195 (EBGL) και τη δυνατότητα ανταλλαγής εφεδρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αλλαγή αυτή αποσκοπεί σε μεγαλύτερη διαφάνεια, αποδοτικότητα και ενσωμάτωση της Ελλάδας στις κοινές αγορές ισχύος εξισορρόπησης με χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.
Στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού προβλέπεται η καθημερινή διενέργεια δημοπρασιών για την παροχή ισχύος εξισορρόπησης, με τον καθορισμό διαφορετικών προϊόντων διάρκειας, τα οποία θα συμμετέχουν ανάλογα με τη χρονική περίοδο της παροχής. Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες εφεδρείας με ευελιξία και δυνατότητα προσαρμογής, σε συμφωνία με τις ανάγκες του συστήματος, ενώ θα προβλέπεται και προϊόν εβδομαδιαίας διάρκειας.
Η διαγωνιστική διαδικασία, όπως έχει σχεδιαστεί, επιτρέπει την προμήθεια ισχύος εξισορρόπησης από διαφορετικούς παρόχους, βάσει ανταγωνιστικών προσφορών, οι οποίες θα υποβάλλονται με ρητή αναφορά σε τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και στο κόστος διαθεσιμότητας. Επιπλέον, προβλέπεται δυνατότητα συνδυαστικής συμμετοχής πολλαπλών μονάδων ή παρόχων μέσω χαρτοφυλακίων, ενισχύοντας τη συνοχή και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς.
Όπως αναφέρεται στην εισήγηση η οποία θα παραμείνει σε διαβούλευση μέχρι τις 23 Ιουνίου, η συμμετοχή στις δημοπρασίες προτείνεται να είναι εθελοντική, μέσω χαρτοφυλακίων οντοτήτων, ενισχύοντας την ευελιξία των παρόχων εξισορρόπησης. Ωστόσο, όσοι δεν συμμετέχουν αναλαμβάνουν τον κίνδυνο υποχρεωτικής ανάληψης υποχρεώσεων στη συνέχεια, χωρίς αποζημίωση. Η πλατφόρμα δήλωσης ισχύος εξισορρόπησης (Balancing Capacity Nomination Platform) θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την κατανομή, παρακολούθηση και –εφόσον απαιτείται– μεταβίβαση των απονεμημένων εφεδρειών.
Παράλληλα, αναμένεται διαφοροποίηση στη χρονική ανάλυση των προϊόντων ισχύος (ωριαία αντί για τετραωρικά μπλοκ), ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή ευέλικτων πόρων, όπως μονάδες αποθήκευσης και απόκρισης ζήτησης. Ταυτόχρονα, προβλέπονται δυνατότητες υποβολής σύνθετων προσφορών, τεχνικών περιορισμών και επιπλέον χαρακτηριστικών για τη συμμετοχή στην αγορά εξισορρόπησης.
Σε περίπτωση ανεπάρκειας δημοπρατούμενης ισχύος, ο ΑΔΜΗΕ προτείνει την ενεργοποίηση της ΔΕΠ, η οποία θα προμηθεύεται την απαιτούμενη ισχύ εξισορρόπησης μέσω μηχανισμού υποχρεωτικής συμμετοχής. Η ΔΕΠ θα χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις τεχνικών προβλημάτων, αστοχιών ή μη ρεαλιστικών προγραμμάτων αγοράς.
Η ΔΕΠ διαρθρώνεται σε δύο σκέλη: τη ΔΕΠ Περιορισμών και Ανακατανομής (ΔΕΠΠΑ) και τη ΔΕΠ Σημαντικών Αποκλίσεων (ΔΕΠΣΑ). Στην πρώτη περίπτωση, στόχος είναι η κάλυψη περιορισμών του συστήματος και η αναθεώρηση των προγραμμάτων αγοράς, ενώ στο δεύτερο σκέλος δίνεται έμφαση στην αποκατάσταση του ισοζυγίου ενέργειας και ισχύος εξισορρόπησης με ελαχιστοποίηση κόστους. Τα αποτελέσματα των επί μέρους ΔΕΠ είναι δεσμευτικά για τους συμμετέχοντες.