Γερμανία: Αποζημίωση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κατά τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα

Γερμανία: Αποζημίωση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κατά τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα
Τρίτη, 30/06/2020 - 13:03

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ήρθε σε συμφωνία για την ψήφιση ενός πακέτου αποζημίωσης για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Γερμανίας για την κατάργηση του άνθρακα το αργότερο μέχρι το 2038, με σκοπό την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχει θέσει.

Η συμφωνία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών του SPD ανοίγει το δρόμο στο κοινοβούλιο να ψηφίσει στις αρχές Ιουλίου για μια ομάδα νόμων που αφορούν τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των Χριστιανοδημοκρατών και του SPD δήλωσαν ότι, βάσει της συμφωνίας, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που μετατρέπουν τις μονάδες παραγωγής από άνθρακα σε φυσικό αέριο θα λάβουν μπόνους μετατροπής 390 ευρώ ανά KW αντί για 180 ευρώ ανά KW που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως. Το μπόνους ισχύει για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος όχι άνω των 25 ετών και θα είναι διαθέσιμο έως το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με το Reuters, για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που θα αποφασίσουν να μετατρέψουν τις μονάδες παραγωγής τους σε φυσικό αέριο μετά το 2022, το μπόνους θα μειώνεται κατά 25 ευρώ ανά KW κάθε χρόνο.

Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ηλικίας 25 έως 35 ετών δικαιούνται χαμηλότερο μπόνους μετάβασης στο φυσικό αέριο στα 225 ευρώ ανά KW.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να δελεάσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που χρησιμοποιούν άνθρακα και δεν μεταβαίνουν σε φυσικό αέριο, να «βάλουν λουκέτο» με προσφορές οι οποίες θα είναι σε ισχύ μέχρι το 2026. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης εάν σκοπεύουν να κλείσουν ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας και εκείνοι με τις χαμηλότερες προσφορές τιμής θα αποζημιωθούν.

Σημειώνεται ότι μετά το 2026, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα θα αναγκαστούν να κλείσουν χωρίς αποζημίωση. Ο στόχος είναι η Γερμανία να παράγει ηλεκτρική ενέργεια απαλλαγμένη από τον άνθρακα μέχρι το 2033.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ενέκρινε ένα πακέτο αποζημίωσης 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που λειτουργούν με λιγνίτη. Το μέγεθος του πακέτου συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Μέρκελ και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που επηρεάστηκαν από τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των RWE, Uniper, EnBW, Vattenfall, Steag και LEAG.

Η διακοπή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ή καφέ άνθρακα, αναμένεται να κοστίσει πολύ περισσότερα δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 40 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις σε περιοχές εξόρυξης.

Πηγή: Reuters