ΕΕ: Οι χώρες ζητούν την κατάργηση της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και το τέλος των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων

ΕΕ: Οι χώρες ζητούν την κατάργηση της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και το τέλος των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων
Δευτέρα, 25/01/2021 - 12:20

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ζητήσουν τη Δευτέρα την παγκόσμια κατάργηση της ρύπανσης από άνθρακα και τον τερματισμό των επιδοτήσεων σε ορυκτά καύσιμα, καθώς η Ένωση καθιστά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής στο κέντρο της εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που είδε το Reuters.

Η δήλωση, την οποία οι υπουργοί της ΕΕ σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τη Δευτέρα, θα δεσμευτεί σε μια επιθετική γραμμή για το κλίμα, αποθαρρύνοντας άλλες χώρες να επενδύσουν σε ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα θα είναι ενθαρρυντική σε συμμαχίες «υψηλών φιλοδοξιών» με μεγάλες οικονομίες για να προωθήσουν την ταχύτερη μείωση των εκπομπών.

«Η ΕΕ ζητά τη σταδιακή κατάργηση των περιβαλλοντικά επιβλαβών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής κατάργησης του ακατέργαστου άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας και - ως πρώτο βήμα – τον άμεσο τερματισμό κάθε χρηματοδότησης νέων υποδομών άνθρακα», αναφέρει το προσχέδιο.

«Η ενεργειακή διπλωματία της ΕΕ θα αποθαρρύνει όλες τις περαιτέρω επενδύσεις σε έργα ενεργειακής υποδομής με βάση τα ορυκτά καύσιμα σε τρίτες χώρες, εκτός εάν είναι απόλυτα συνεπείς με μια φιλόδοξη, σαφώς καθορισμένη πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα», σημειώνεται στο προσχέδιο, αναφερόμενο σε κράτη εκτός ΕΕ.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο μπορεί να αλλάξει πριν υιοθετηθεί από τους υπουργούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να μειώσουν τις εκπομπές κατά τουλάχιστον κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η Ένωση επιδιώκει επενδύσεις τρισεκατομμυρίων ευρώ και ως εκ τούτου σχεδιάζει να αξιοποιήσει το οικονομικό και διπλωματικό της βάρος για να διασφαλίσει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο οι μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις κλιματικές φιλοδοξίες.

Πηγή: Reuters