Φάμελλος: Εκτεθειμένο το ΥΠΕΝ από την κρυφή διαπραγμάτευση με την Ελληνικός Χρυσός

Φάμελλος: Εκτεθειμένο το ΥΠΕΝ από την κρυφή διαπραγμάτευση με την Ελληνικός Χρυσός
Πέμπτη, 09/04/2020 - 22:13

Σε κοινή δήλωση προχώρησε ο Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος καθώς επίσης και η βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα αναφορικά με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ελληνικό Χρυσός.

Όπως αναφέρουν «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρά σε κρυφές διαπραγματεύσεις με την Ελληνικός Χρυσός για την τροποποίηση της σύμβασης, σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις της Διαιτησίας και του Συμβουλίου της Επικρατείας, εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, του περιβάλλοντος και της πατρίδας μας.

«Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει ότι, και ως κυβέρνηση, παραμένει σταθερά πιστή στην αρχή εξυπηρέτησης συμφερόντων, εφόσον και προεκλογικά λειτουργούσε ως Γραφείο Τύπου της Ελληνικός Χρυσός. Τώρα προχωράει ένα βήμα παραπάνω, παίζοντας και το ρόλο του τεχνικού και νομικού συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός. Αποδεικνύεται τελικά, ότι όλες οι υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη υπέρ του περιβάλλοντος λειτουργούν μόνο ως προπέτασμα καπνού» σημειώνουν επίσης.

Πιστοί στην ίδια γραμμή, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, καταθέσαμε ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, στις 8 Ιανουαρίου 2020, προς τον Υπουργό ΠΕΝ, με θέμα «Νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και διαδικασία αξιολόγησης του», επειδή, διαπιστωμένα, η εταιρεία δεν υλοποιεί το «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Μεταλλείων Κασσάνδρας», το οποίο εγκρίθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Ν.3220/2004 και την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΑΕΠΟ του 2011.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, η εταιρεία δεσμεύεται για τη δημιουργία μιας πλήρους και ανεξάρτητης μεταλλουργικής μονάδας για την παραγωγή, μέσω της μονάδας αυτής, καταληκτικών προϊόντων καθαρών μετάλλων (χαλκού, χρυσού και αργύρου), αποκλείοντας την παραγωγή οποιουδήποτε άλλου τελικού προϊόντος πλην αυτών.

Η υποβολή νέου επενδυτικού σχεδίου από την Ελληνικός Χρυσός στο ΥΠΕΝ, στις 22.11.2019, λίγους μήνες μετά την κυβερνητική αλλαγή, με το οποίο αιτείται την τροποποίηση του υφιστάμενου σχεδίου, επιβεβαιώνει, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι η εταιρεία δεν υλοποιεί το υφιστάμενο σχέδιο, το οποίο τη δεσμεύει απέναντι στην ελληνική Πολιτεία. Η εταιρεία επιδιώκει την τροποποίηση των υποχρεώσεών της προς ικανοποίηση των οικονομικών της συμφερόντων, εις βάρος του δημοσίου, πιθανά και λόγω οικονομο-τεχνικών αδυναμιών στην υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης.

Η βιασύνη της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει την Ελληνικός Χρυσός δεν κρύβεται και δεν έχει προηγούμενο:

Ενώ στις 30.12.2019 δημοσιεύτηκε η απόφαση ανάθεσης αξιολόγησης του νέου επενδυτικού σχεδίου, από το ΥΠΕΝ στην εταιρεία Grant Thornton, Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων, η προθεσμία παράδοσης της αξιολόγησης ορίστηκε για μία μέρα μετά, στις 31.12.2019, χωρίς δυνατότητα παράτασης.

Η σχετική ερώτηση που υποβάλλαμε και τα έγγραφα που αιτηθήκαμε δεν ήρθαν, ως όφειλαν, στη Βουλή, εντός ενός μήνα. Φαίνεται ότι η Βουλή μπορεί να περιμένει, ενώ η Ελληνικός Χρυσός όχι.

Μετά από περίπου δύο (2) μήνες (28.02.2020), και μετά από νέα επερώτηση που καταθέσαμε στον πρόεδρο της Βουλής στις 19.2.2020, η οποία εκθέτει τις καθυστερήσεις και τελικά τον ίδιο τον Υπουργό, λάβαμε κάποια απάντηση, αλλά όχι τα ουσιαστικά έγγραφα που ζητήσαμε.

Από την απάντηση του ΥΠΕΝ προκύπτει ότι βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Αυτό καθότι ο κύριος Χατζηδάκης μάς απάντησε ότι δεν μπορεί να μας ενημερώσει για το περιεχόμενο της νέας σύμβασης, βάσει του ισχυρισμού ότι βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, δεν έχει οριστικοποιηθεί, και επικαλέστηκε εμπιστευτικότητα για να διασφαλίσει τάχατες το δημόσιο συμφέρον».