Η Ελλάδα συμμετέχει με την πρόταση «IntelligensHistorica», μια σύνθετη θεώρηση πάνω στον ρόλο της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο παρόν και το μέλλον του αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Το έργο αναπτύσσεται σε διάλογο με το γενικό θέμα της Μπιενάλε 2025, το οποίο είναι «Intelligens. Natural. Artificial. Collective», υπό την επιμέλεια του κ. Carlo Ratti. Την επιμέλεια της ελληνικής συμμετοχής υπογράφει η ομάδα των Νίκου Σκουτέλη, Elisabetta Molteni, Κλήμη Ασλανίδη, Αντώνη Καραμήτρου και Άννας Τσιτωνάκη.
Η έκθεση «IntelligensHistorica» διερευνά τη νοημοσύνη του παρελθόντος — ως μια «ιστορική νοημοσύνη» — η οποία ενεργοποιεί σύγχρονες και μελλοντικές πρακτικές μέσα από τη συλλογική μνήμη, τη χωρική εμπειρία και την πολιτιστική συνέπεια. Το ελληνικό περίπτερο επιχειρεί να αναδείξει τις σχέσεις μεταξύ φυσικής, τεχνητής και συλλογικής νοημοσύνης, μέσα από αρχιτεκτονικά εργαλεία ανάγνωσης του ιστορικού περιβάλλοντος.
Κατά την τελετή των εγκαινίων, παρευρέθηκαν ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη Βενετία κ. Bruno Bernardi, o Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κα Ελένη Δουνδουλάκη, οι αντιδήμαρχοι Χανίων κ. Ιωάννης Γιαννακάκης και Εμμανουήλ Κοτσιφάκης καθώς και πλήθος επισκεπτών, αρχιτεκτόνων, εκπροσώπων θεσμών και δημοσιογράφων.
Ο εθνικός επίτροπος και Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε:
«Η φετινή ελληνική συμμετοχή επικεντρώνεται στη δύναμη της μνήμης — στον τρόπο με τον οποίο η ανάκληση του παρελθόντος μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για ένα καλύτερο μέλλον. Αναδεικνύουμε ιστορικά κτιριακά σύνολα, όπως τα ενετικά νεώρια των Χανίων και του Ηρακλείου, και εξετάζουμε πώς μπορούν να επανενταχθούν στη σύγχρονη ζωή και να αποκτήσουν νέο ρόλο. Τα κτίρια αυτά δεν είναι απλώς κατάλοιπα μιας άλλης εποχής· είναι ζωντανά κεφάλαια της ιστορίας των πόλεών μας. Μας υπενθυμίζουν πως η αρχιτεκτονική μπορεί να διατηρεί τη μνήμη, να συνομιλεί με το παρόν και να παράγει νέες, ουσιαστικές εμπειρίες στον χώρο.Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε τον διάλογο, νέες ιδέες και τη συνεργασία μεταξύ όλων όσων βρίσκονται εδώ. Ελπίζουμε αυτή η έκθεση να μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε πώς η αρχιτεκτονική συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον — και πώς μπορούμε να χτίζουμε με υπευθυνότητα και στοχασμό».
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 23 Νοεμβρίου 2025 και αποτελεί μια δυναμική πλατφόρμα διαλόγου για την ελληνική αρχιτεκτονική κοινότητα με τη διεθνή σκηνή.