Σιάμισιης: Σε τροχιά επιστροφής στην κανονικότητα το core business των ΕΛΠΕ

Σιάμισιης: Σε τροχιά επιστροφής στην κανονικότητα το core business των ΕΛΠΕ
Παρασκευή, 27/08/2021 - 14:28

Ορατές ενδείξεις ανάκαμψης καταγράφονται σε αρκετούς από τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, επισήμανε σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, στο χθεσινό conference call με αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου του έτους. 

Όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, ήδη κατά το τρίτο τρίμηνο παρατηρείται σχεδόν πλήρης επαναφορά της ζήτησης καυσίμων και των περιθωρίων διύλισης στα επίπεδα προ της υγειονομικής κρίσης. Ένα γεγονός το οποίο, παρά τις επιφυλάξεις για την εξέλιξη της πανδημίας, καθιστά τον ίδιο βέβαιο για την ακόμη καλύτερη πορεία του Ομίλου στη συνέχεια. 

Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση αναλυτές που παρακολούθησαν το conference call, ο κ. Σιάμισιης εκτίμησε πως από το επόμενο τρίμηνο και μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια, η κύρια δραστηριότητα των ΕΛΠΕ θα επιστρέψει στα κανονικά για τον Όμιλο επίπεδα. Μάλιστα, αυτή η «επάνοδος» του κλάδου διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών θα επιτευχθεί, παρά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η άνοδος του κόστους ενέργειας και των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη του δεύτερου επιχειρηματικού πυλώνα του Ομίλου, στον οποίο περιλαμβάνονται οι ΑΠΕ, ο ηλεκτρισμός και το φυσικό αέριο. Έτσι, δήλωσε εξαιρετικά αισιόδοξος για την πορεία των Ελληνικών Πετρελαίων τους αμέσως επόμενους μήνες.

Σε προ-Covid επίπεδα τα καύσιμα Ιούλιο-Αύγουστο

Ο CEO του Ομίλου έκανε επίσης αναφορά στην πρόσφατη εκκίνηση του εταιρικού μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ, με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για σύσταση εταιρείας συμμετοχών και την απόσχιση των δραστηριοτήτων διύλισης και πετροχημικών σε μία νέα 100% θυγατρική. Σημείωσε πως ο εταιρικός μετασχηματισμός είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που μπαίνει σε εφαρμογή, προσθέτοντας χάρις στη νέα δομή, θα διαφοροποιηθούν οι όροι προσφυγής στις αγορές για κάθε μία από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου. 

Κώστας Δεληγιάννης / insider.gr