Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε τις μεγάλες και επιτακτικές ανάγκες της πράσινης μετάβασης, οι οποίες απαιτούν την ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων μηχανισμών χρηματοδότησης από τις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Μπρατάκο, τα πράσινα ομόλογα έχουν αναδειχθεί ως ένα από τα πιο δυναμικά εργαλεία διεθνώς, με το μερίδιό τους στην Ευρώπη να φτάνει το 6,8% το 2023, ενώ σε χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία ξεπερνά το 16%.
Όσον αφορά την ελληνική αγορά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε ότι βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, γεγονός που συνεπάγεται «μεγάλα περιθώρια ωρίμανσης και ανάπτυξης». Ειδικότερα, το νέο ευρωπαϊκό πρότυπο EU Green Bond Standard (EU GBS), σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μία θετική εξέλιξη που μπορεί να ενισχύσει τη διαφάνεια, τη συνέπεια και τη συγκρισιμότητα στην αγορά πράσινων ομολόγων. Παράλληλα, για την περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς, απαιτείται «η διαμόρφωση ενός ισχυρού και αξιόπιστου περιβάλλοντος, το οποίο θα περιλαμβάνει αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης, παροχή καθοδήγησης και υποστήριξης, καθώς και συντονισμένες δράσεις προσέγγισης δυνητικών επενδυτών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, επεσήμανε ότι «το ΙΕΝΕ, ήδη από το 2021, μελετά την αγορά πράσινων ομολόγων και ασχολείται με την έκδοσή τους στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον κατ' εξοχήν εξειδικευμένο φορέα, παγκοσμίως, τον βρετανικό οργανισμό Climate Bonds Initiative. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, το ΙΕΝΕ έχει εκπονήσει σχετικές μελέτες και στην πιστοποίηση πράσινων ομολόγων για projects σε Ελλάδα και Κύπρο. Tα πράσινα ομόλογα, πέρα από ένα αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου ρεύματος που αφορά την εξάπλωση έργων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον χώρο της ενέργειας, και της μεγάλης στροφής που τώρα επιχειρείται προς καθαρές μορφές ενέργειας».
Ο Αλέξανδρος Κάρολος Μακρόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ και υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας, υπογράμμισε ότι «η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να αποτελέσει το "καύσιμο" επιτάχυνσης της ανάπτυξης όλων των τομέων της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, πρέπει να καταστεί ένας από τους βασικούς άξονες του νέου παραγωγικού μοντέλου στο οποίο χρειάζεται να βασιστεί η ελληνική οικονομία, με στόχο την εξαγωγή φθηνής, πράσινης ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».