Enel: Κέρδισε 41 MW κατασκευής ανανεώσιμων έργων και ανακαινίσεων στην πέμπτη ιταλική δημοπρασία

Enel: Κέρδισε 41 MW κατασκευής ανανεώσιμων έργων και ανακαινίσεων στην πέμπτη ιταλική δημοπρασία
Δευτέρα, 14/06/2021 - 15:42

Οι Enel Green Power Italia και Enel Produzione βραβεύτηκαν στον πέμπτο γύρο των προσφορών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που κλήθηκαν από την GSE (Gestore Servizi Energetici - Πάροχος ενεργειακής υπηρεσίας) για 41,2 MW, διαχωρισμένa μεταξύ νέας ανανεώσιμης ισχύος και ανακαινίσεων ήδη λειτουργικών υδροηλεκτρικών σταθμών.

Από τη συνολική ενέργεια που απονεμήθηκε, 39,9 MW προέρχονται από έξι νέα έργα ηλιακής ισχύος, τα οποία θα κατασκευαστούν στην Εμίλια-Ρομάνια και τη Σικελία από το τρέχον έτος, καθώς και τέσσερις ανακαινίσεις υφιστάμενων υδροηλεκτρικών σταθμών στο Πιεμόντε και στο Βένετο, με τα έργα κατασκευής να πραγματοποιούνται μεταξύ 2021 και 2023.

Τα υπόλοιπα 1,3 MW σχετίζονται με νέα ανανεώσιμη ισχύ από την ποσόστωση «μητρώων», με πέντε έργα ηλιακής ενέργειας, τέσσερα εκ των οποίων θα κατασκευαστούν στις στέγες των εγκαταστάσεων της Enel.

Η πέμπτη δημοπρασία GSE ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατέγραψε συνολική ισχύ μόνο 98,9 MW με την ανάθεση έργων για 73,7 MW, ίση με μόλις κάτω του 5% της ισχύος 1.582 MW που διατέθηκε στο πλαίσιο της «δημοπρασίας - νέα ανανεώσιμη ισχύος 1 MW».

«Το αποτέλεσμα της πέμπτης δημοπρασίας GSE, με περίπου 5% της διαθέσιμης ισχύος, ένα έργο που προσφέρει σημαντικά χαμηλότερο από τους όγκους των προσφορών και βλέποντας τη συμμετοχή λίγων μόνο χειριστών, είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ», δήλωσε ο Salvatore Bernabei, Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power και Διευθυντής και επικεφαλής της επιχειρηματικής γραμμής Enel Global Power Generation.

«Αυτή είναι μια ανησυχητική κατάσταση για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία. Η επιβράδυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και η αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα κατασκευής των εγκαταστάσεων αποτελεί περιορισμό της ενεργειακής μετάβασης αυτής της χώρας, για την οποία πρέπει να βρεθεί λύση εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους ουδέτερου άνθρακα και να παρέχουμε βεβαιότητα στους φορείς μιας βιομηχανίας που είναι απαραίτητο για την οικονομική ανάκαμψη»

Η κατασκευή νέας ανανεώσιμης ισχύος και η ανακαίνιση υφιστάμενων εργοστασίων στην Ιταλία αποτελούν μέρος της ευρύτερης δέσμευσης του Ομίλου Enel στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ουδετερότητας άνθρακα. Σε αυτήν τη χώρα, ο στόχος της ανάπτυξης νέας ανανεώσιμης ισχύος του Ομίλου μεταξύ 2021 και 2023 είναι 1,5 GW.

Τέλος, το στρατηγικό σχέδιο της Enel 2021-2023 προβλέπει μια παγκόσμια αύξηση της πρόσθετης χωρητικότητας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 19,5 GW, για να φθάσει σε συνολική χωρητικότητα 68 GW.