ENEL: Η εστίαση σε έξι χώρες – το πλάνο για τις ΑΠΕ

ENEL: Η εστίαση σε έξι χώρες – το πλάνο για τις ΑΠΕ
Πέμπτη, 23/11/2023 - 06:29

Η νέα προσέγγιση του Ομίλου στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές βασίζεται σε τρία διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρίας σε επενδύσεις τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει έξι βασικές χώρες: την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, ο Όμιλος σχεδιάζει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που περιλαμβάνει εμπορεύματα και υπηρεσίες. Η νέα προσέγγιση του Ομίλου στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές βασίζεται σε τρία διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα: ένα επιχειρηματικό μοντέλο ιδιοκτησίας, στο οποίο το ποσοστό συμμετοχής του Ομίλου είναι 100%, που θα εφαρμοστεί κυρίως στην Ιταλία και την Ιβηρική. Ένα επιχειρηματικό μοντέλο εταιρικής σχέσης, στο οποίο το μερίδιο του Ομίλου υπερβαίνει το 50% (και είναι κάτω του 100%), για τη βελτίωση της έκθεσης των περιουσιακών στοιχείων σε κίνδυνο και ένα επιχειρηματικό μοντέλο διαχείρισης, στο οποίο το ποσοστό του Ομίλου είναι ίσο ή μικρότερο από 50%, το οποίο θα συνεχίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση του ομίλου είναι να επικεντρωθεί σε τεχνολογίες όπως η αποθήκευση, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα αποκλείσει συνεργασίες σε άλλους τομείς. Μεταξύ 2024 και 2026, η νέα προσέγγιση αναμένεται να επιτρέψει στον Όμιλο να παραδώσει περίπου 13,4 GW νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο Όμιλος έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους περίπου 18,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δίκτυα μεταξύ 2024 και 2026.Οι επενδύσεις εστιάζονται σε εκείνες τις χώρες με τα πιο δίκαια και ορατά ρυθμιστικά πλαίσια, ιδίως στην Ιταλία όπου ο Όμιλος σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί πως η Enel συμφώνησε να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Περού στη Niagara Energy έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Όμιλος Enel δραστηριοποιείται στο Περού από το 2007, στη διανομή και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με περίπου 1,6 εκατομμύρια τελικούς χρήστες στη βόρεια Λίμα και, στον κλάδο παραγωγής, με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 2,4 GW, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.