Eurostat: Οι εκπομπές CO2 από τη χρήση ενέργειας μειώθηκαν σαφώς στην ΕΕ το 2020 - η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση

Eurostat: Οι εκπομπές CO2 από τη χρήση ενέργειας μειώθηκαν σαφώς στην ΕΕ το 2020 - η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση
Τετάρτη, 12/05/2021 - 14:12

Η Eurostat εκτιμά ότι το 2020 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την καύση ορυκτών καυσίμων (κυρίως πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, άνθρακα, τύρφης και φυσικού αερίου) μειώθηκαν κατά 10% στην ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.0

Σημειώνεται ότι οι εκπομπές CO2 από τη χρήση ενέργειας συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ. Επηρεάζονται από παράγοντες όπως οι κλιματολογικές συνθήκες (π.χ. κρύο / μακρύ χειμώνα ή ζεστό καλοκαίρι), οικονομική ανάπτυξη, μέγεθος πληθυσμού, μεταφορές και βιομηχανικές δραστηριότητες.

Οι εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα παράγονται στη χώρα όπου τα καύσιμα καίγονται για σκοπούς όπως παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορές, παραγωγή χάλυβα κ.λπ. Κατά συνέπεια, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων έχουν αντίκτυπο: για παράδειγμα, εάν ο άνθρακας εισάγεται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό οδηγεί σε αύξηση των εκπομπών στη χώρα εισαγωγής, ενώ εάν η ίδια η ηλεκτρική ενέργεια εισάγεται, δεν επηρεάζει τις εκπομπές στη χώρα εισαγωγής, καθώς αυτές οι εκπομπές θα αναφέρονται στη χώρα εξαγωγής στην οποία έχει παραχθεί η ηλεκτρική ενέργεια.

Θα πρέπει να υπογραμμισστεί ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών CO2 από τη χρήση ενέργειας σημειώθηκαν στην Ελλάδα και την Εσθονία, ενώ οι χαμηλότερες στη Μάλτα και την Ουγγαρία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, οι εκπομπές μειώθηκαν το 2020 σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη μείωση στην Ελλάδα (-18,7%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (-18,1%), το Λουξεμβούργο (-17,9%), την Ισπανία (-16,2%) και Δανία (-14,8%). Οι χαμηλότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (-1,0%), την Ουγγαρία (-1,7%), την Ιρλανδία και τη Λιθουανία (και οι δύο -2,6%).

Το 2020, παρατηρήθηκε μια σαφής μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων (σκληρού άνθρακα, λιγνίτη, σχιστολιθικού και άμμου πετρελαίου, προϊόντων πετρελαίου και πετρελαίου και φυσικού αερίου) σε όλες τις χώρες. Οι μεγαλύτερες μειώσεις, μάλιστα παρατηρήθηκαν σε όλους τους τύπους άνθρακα. Η κατανάλωση πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου επίσης μειώθηκε σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε μόνο σε δεκαπέντε κράτη μέλη και αυξήθηκε ή παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο στα υπόλοιπα δώδεκα.

Αντίθετα, το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ειδικά της αιολικής, της υδροηλεκτρικής και της ηλιακής) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά (> 80 Terawatt ώρες μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας).

Πηγή: Eurostat και Ευρωπαϊκή Επιτροπή