Βρετανία: Πρόκειται να επενδύσει 1 δις λίρες για την μείωση των εκπομπών άνθρακα από σχολεία, νοσοκομεία και βιομηχανία

Βρετανία: Πρόκειται να επενδύσει 1 δις λίρες για την μείωση των εκπομπών άνθρακα από σχολεία, νοσοκομεία και βιομηχανία
Τετάρτη, 17/03/2021 - 12:12

Η Βρετανία σκοπεύει να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο λίρες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στη βιομηχανία, τα σχολεία και τα νοσοκομεία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης «πράσινης επανάστασης» που έχει σχεδιαστεί για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Η Βρετανία έχει στόχο να επιτύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 και επιδιώκει επίσης να αυξήσει τις θέσεις εργασίας και να επιδιορθώσει τις οικονομικές ζημίες που προκαλούνται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Τα σημερινά σχέδια θα επηρεάσουν σημαντικά την ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει η οικονομία μας και θα μας βάλουν στο δρόμο για να εξαλείψουμε τη συμβολή μας στην κλιματική αλλαγή έως το 2050», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας, Kwasi Kwarteng.

Τα μέτρα θα δημιουργήσουν και θα υποστηρίξουν έως και 80.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα 30 χρόνια και θα βοηθήσουν τη χώρα να μειώσει τις εκπομπές από τη βιομηχανία κατά τα δύο τρίτα εντός 15 ετών, σύμφωνα με τη δήλωση.

Περίπου 932 εκατομμύρια λίρες θα διατεθούν σε 429 έργα σε ολόκληρη την Αγγλία για τη μείωση των εκπομπών από δημόσια κτήρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία και συμβούλια, μέσω συστημάτων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως μόνωση με ενεργειακή απόδοση, συστήματα θέρμανσης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και αποτελεσματικό φωτισμό.

Επιπλέον, 171 εκατομμύρια λίρες θα διατεθούν σε εννέα έργα στη Σκωτία, τη Νότια Ουαλία και τη Βορειοδυτική, καθώς και στο Humber και το Teesside στην Αγγλία για να βοηθήσουν την απολιγνητοποίηση της βιομηχανίας, όπως έργα για τη συλλογή και χρήση εκπομπών άνθρακα και έργα για τη χρήση καθαρότερων καυσίμων όπως το υδρογόνο.

«Η στρατηγική για τη βιομηχανική απαλλαγή από άνθρακα θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στην αγορά, καθορίζοντας το πώς η κυβέρνηση αναμένει να συμβεί η απαλλαγή από τον άνθρακα, βελτιώνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των επενδυτών», δήλωσε ο Kwarteng.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε πέρυσι την «πράσινη επανάσταση», η οποία θα κινητοποιήσει συνολικά 12 δισεκατομμύρια λίρες κυβερνητικών χρημάτων και θα δημιουργήσει 250.000 πράσινες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης έως το 2030.

Πηγή: Reuters