Κίνα: Μείωση της «έντασης άνθρακα» κατά 18,8% τα τελευταία πέντε χρόνια

Κίνα: Μείωση της «έντασης άνθρακα» κατά 18,8% τα τελευταία πέντε χρόνια
Τετάρτη, 03/03/2021 - 14:13

Η Κίνα, η χώρα με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, κατάφερε να μειώσει την ένταση του άνθρακα κατά 18,8% μέσα σε πέντε χρόνια έως το 2020, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος (MEE) την Τρίτη, δείχνοντας τη μειωμένη εξάρτηση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα.

Η μείωση της «έντασης άνθρακα» - το ποσό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγει η χώρα ανά μονάδα ΑΕΠ - ξεπέρασε τον επίσημο στόχο για μείωση κατά 18%. Κατά την πενταετή περίοδο, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε σε 101,6 τρισεκατομμύρια γιουάν (15,71 τρισεκατομμύρια δολάρια), από 68,9 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2015. Μόνο για το 2020, η ένταση του άνθρακα μειώθηκε μόνο κατά 1% από ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με δήλωση του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου την Κυριακή.

Ο Πρόεδρος Xi Jinping δεσμεύτηκε να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πριν από το 2030 και να επιτύχει την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2060. Για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, η Κίνα έχει ενισχύσει την κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας και περιορίζει την καύση άνθρακα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Κίνα θα πρέπει επίσης να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση και να μειώσει περαιτέρω τη χρήση άνθρακα για την επίτευξη του στόχου.

Ένας νέος στόχος έντασης άνθρακα αναμένεται να συμπεριληφθεί μαζί με άλλους στόχους που σχετίζονται με το κλίμα, όπως ο έλεγχος της κατανάλωσης ενέργειας, σε ένα πενταετές σχέδιο για το 2021-2025, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο της Κίνας αργότερα αυτό το μήνα.

Η δήλωση του υπουργείου ανέφερε ότι τα βαρέα μέταλλα και ιδίως το κάδμιο, είναι σημαντικοί ρύποι που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα της γεωργικής γης της Κίνας, ενώ επίσης αναφέρει ότι περισσότερο από το 90% της συνολικής μολυσμένης καλλιεργήσιμης γης πέρυσι ήταν ασφαλή για τη γεωργία.

Τέλος, το υπουργείο προειδοποίησε ακόμη ότι η ποιότητα του νερού επιδεινώθηκε τον περασμένο χρόνο στις υπεράκτιες περιοχές κοντά στη Σαγκάη και την ανατολική επαρχία Jiangsu.

Πηγή: Reuters