Oικονομολόγοι υποστηρίζουν την άμεση λήψη δραστικών μέτρων για την κλιματική αλλαγή

Oικονομολόγοι υποστηρίζουν την άμεση λήψη δραστικών μέτρων για την κλιματική αλλαγή
Τετάρτη, 31/03/2021 - 13:48

Ένας μεγάλος αριθμός οικονομολόγων υποστηρίζει ότι ο κόσμος πρέπει να λάβει «άμεση και δραστική δράση» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε να κοστίσει τον κόσμο περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως τα μέσα αυτής της δεκαετίας, κλιμακούμενο σε περίπου 30 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2075, σύμφωνα με εκτιμήσεις 738 οικονομολόγων από όλο τον κόσμο που ρωτήθηκαν από το Ινστιτούτο Πολιτικής Ακεραιότητας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Οι άνθρωποι αστειεύονται για το ότι οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα περισσότερα πράγματα», δήλωσε ο Derek Sylvan, διευθυντής στρατηγικής του ινστιτούτου και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. «Αλλά φαίνεται να βρίσκουμε ένα αρκετά ισχυρό επίπεδο συναίνεσης» σχετικά με την οικονομική σημασία της δράσης για το κλίμα.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων συμφώνησαν απόλυτα ότι πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα άμεσα, σε σύγκριση με μόλις τους μισούς οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το ίδιο ινστιτούτο το 2015.

Για ένα άλλο ερώτημα σχετικά με την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, τα δύο τρίτα ανέφεραν ότι το κόστος της επένδυσης προς αυτόν τον παγκόσμιο στόχο θα αντισταθμιστεί από τα οικονομικά οφέλη, τα οποία θα περιλαμβάνουν την πρόληψη φυσικών καταστροφών, τη διατήρηση των παράκτιων υποδομών και περιουσιακών στοιχείων και την προστασία του εφοδιασμού τροφίμων.

Για να αποφευχθεί η καταστροφική αλλαγή του κλίματος, οι επιστήμονες λένε ότι ο κόσμος πρέπει να φτάσει τις εκπομπές μηδενικών εκπομπών έως το 2050 - που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν προσθέτουν περισσότερες εκπομπές στην ατμόσφαιρα από ό, τι αφαιρούν.

Ο Sylvan δήλωσε ότι ήταν έκπληκτος που τόσοι πολλοί είδαν τη δράση «net-zero» ως «οικονομικά επιθυμητή, ακόμη και στο αρκετά σύντομο χρονοδιάγραμμα για το οποίο μιλάμε».

Οι περισσότεροι από τους διεθνείς οικονομολόγους που ρωτήθηκαν για την έρευνα τον Φεβρουάριο δήλωσαν ότι έχουν ανησυχήσει περισσότερο για την κλιματική αλλαγή τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο πιο συνηθισμένος λόγος με τον οποίο υποστήριξαν ατό ήταν η κλιμάκωση σε πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία περιελάμβαναν κλιματικές πυρκαγιές και κύματα θερμότητας.

Ο κόσμος είδε περισσότερες από 7.300 μεγάλες φυσικές καταστροφές μεταξύ του 2000 και του 2019, οι οποίες σκότωσαν περίπου 1,2 εκατομμύρια και κόστισαν ζημίες 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Μείωση των Κινδύνων Καταστροφών. Αυτό συγκρίνεται με περίπου 4.200 καταστροφές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1,19 εκατομμύρια άνθρωποι και να σημειωθούν απώλειες 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τα προηγούμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία.

«Μερικά μέρη είναι πιο εκτεθειμένα και τα τρέχοντα επίπεδα εισοδήματος έχουν μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Michael Greenstone, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και διευθυντής του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής στο Σικάγο.

Η επίπτωση από την κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τους ανθρώπους και τα έθνη.

Οι οικονομικές ανισότητες καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή απλών αναλύσεων κόστους-οφέλους, είπε. Για παράδειγμα, μια φτωχή οικογένεια θα νιώσει τις οικονομικές απώλειες πιο έντονα από μια πλούσια οικογένεια.

«Πώς σκεφτόμαστε για ένα δολάριο κλιματικής ζημίας στους (δισεκατομμυριούχους) Μπιλ Γκέιτς ή Τζεφ Μπέζος έναντι μιας τετραμελούς οικογένειας που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας; Νομίζω ότι ως κοινωνία πρέπει να αποφασίσουμε γι 'αυτό».

Πηγή: Reuters