Η σκληρή ακροδεξιά στάση που τηρεί το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε διαφανεί και από την επιλογή του πρώην υπουργού Μετανάστευσης Μάκη Βορίδη, που και θεωρείται και είναι σκληροπυρηνικός δεξιός, αλλά και με τον διάδοχο του –μετά την παραίτηση του λόγω του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ- τον Θάνο Πλεύρη, επίσης σκληροπυρηνικό δεξιό.
Με αφορμή την εισροή χιλιάδων μεταναστών το τελευταίο διάστημα από τη Λιβύη, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να λαϊκίσει και με κάνοντας λόγο για «απειλή» προωθεί ένα ακόμη πιο σκληρό δόγμα για το μεταναστευτικό φέρνοντας τροπολογία που «παγώνει» τη χορήγηση ασύλου στους μετανάστες, ενώ αυξάνει και τα κλειστά κέντρα κράτησης του που επί της ουσίας μετατρέπονται σε φυλακές.
Και μπορεί ο πρωθυπουργός να ισχυρίζεται ότι με το νέο αυτό δόγμα στέλνει μήνυμα στους διακινητές αλλά και στους επίδοξους μετανάστες πως η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης περισσότερο επιθυμεί το «μήνυμα» αυτό να το λάβει μερίδα του κομματικού του πελατολογίου που έχει ήδη εγκαταλείψει τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και όσοι ακόμη σκέπτονται να «μετακομίσουν» προς τα δεξιότερα ή ακόμη και προς το αναμενόμενο νέο κόμμα Σαμαρά αν και όποτε αυτό ιδρυθεί.
Ωστόσο, η στάση αυτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα έχουν θέσει ζήτημα απόσυρσης της τροπολογίας και το ΠΑΣΟΚ ζητεί ναι μεν μέτρα αποτροπής αλλά με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Μάικλ Ο’ Φλάχερτι καλεί τους Έλληνες βουλευτές να καταψηφίσουν τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη γιατί παραβιάζουν ευθέως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
«Είμαι επίσης ενήμερος για πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων η σύλληψη και κράτηση όλων των προσώπων, που αφορά η τροπολογία αυτή, τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα δημιουργούσαν περαιτέρω ζητήματα συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Επίτροπος.
Την αντίθεσή της στα νέα μέτρα Μητσοτάκη εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τονίζοντας πως, «το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται στο διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο και ισχύει για κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το πώς ή από το πού έφτασε σε μια χώρα».
Πιο δεκτική με τα σκληρά μέτρα Μητσοτάκη εμφανίζεται πάντως η Κομισιόν της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας πως «Γνωρίζουμε τα σχέδια που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση…. Οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν από την Ελλάδα πρέπει να γίνουν κατανοητά σε αυτό το πλαίσιο».
Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την κατάλληλη «ευκαιρία» να προσεγγίσει το ακροδεξιό κοινό της χώρας μας, και όσο και αν προσπαθεί να εμφανίζεται ως πολιτικός που αποτάσσει τον λαϊκισμό, αλλά σχεδόν όλες οι δράσεις του κυβερνώντος κόμματος, έχουν έντονο το στίγμα του ακροδεξιού λαϊκισμού.
Στην περίπτωση του μεταναστευτικού για να «ηρεμήσει τα πνεύματα» υπόσχεται την εύκολη λύση του κλεισίματος των συνόρων και των απομακρύνσεων και φυλακίσεων των μεταναστών .
Ο λαϊκισμός ήταν και παραμένει το «όπλο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με αντιμεταναστευτικές κραυγές που συμπληρώνουν τις «κορώνες» κραυγές περί επιβολής της νομιμότητας για το θεαθήναι.