Γιάννης Τριήρης: Κρίση εμπιστοσύνης και πολιτικό αδιέξοδο «αλά γκρέκα»

Γιάννης Τριήρης: Κρίση εμπιστοσύνης και πολιτικό αδιέξοδο «αλά γκρέκα»
Τρίτη, 08/07/2025 - 08:22

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι οι Έλληνες πολίτες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα και βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο επιλογής νέας κυβέρνησης, όποτε έρθει η ώρα της προσφυγής στις κάλπες.

Μια ακόμη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, χθες Δευτέρα 7/7, κατέδειξε πως στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε ποσοστό που άγγιξε το 93% οι πολίτες αποδίδουν πολιτικές ευθύνες για το τεράστιο σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Θεωρούν δηλαδή ότι πρόκειται περί ενός πολιτικού σκανδάλου το οποίο βέβαια έχει την μορφή οικονομικού σκανδάλου, καθώς μιλάμε για παράνομες επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αντίθετα, ένα μικρό ποσοστό κάτω του 17% βλέπει ευθύνες στον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που σημαίνει ότι το κυβερνητικό παραμύθι περί δήθεν κακοδιοίκησης του Οργανισμού, δεν γίνεται πιστευτό παρά μόνο από τους λίγους που και αυτοί στην πλειοψηφία τους είναι ψηφοφόροι της.

Και όταν μιλάμε για πολιτικές ευθύνες ενός οικονομικού σκανδάλου που διερευνάται για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, οι πολιτικές ευθύνες επικεντρώνονται στο κόμμα που βρισκόταν στην κυβέρνηση το συγκεκριμένο διάστημα. Άρα στη συγκεκριμένη περίπτωση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ μιλάμε ξεκάθαρα για τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο , τα στρατευμένα στο Μαξίμου μέσα μαζικής ενημέρωσης και γενικότερα οι επικοινωνιακές «δεξιότητες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν καταφέρει με «παραπολιτικές» μεθόδους να παρουσιάζουν την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση ως μια γενικότερη κρίση εμπιστοσύνης προς όλους τους πολιτικούς και την πολιτική, προωθώντας τη λογική του «όλα τα κόμματα και όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι».

Και εν πολλοίς το έχουν καταφέρει, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις που γίνονται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο παρουσιάζουν ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, ακόμη και με το πρώτο κόμμα αυτό της Νέας Δημοκρατίας να λαμβάνει ποσοστά που παλαιότερα δεν λάμβανε ούτε καν το δεύτερο κόμμα, αλλά τα κόμματα που βρίσκονταν στην ελάσσονα αντιπολίτευση.

Αυτή η νέα πολιτική πραγματικότητα της χώρας με το πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις να λαμβάνει περί του 25% και το δεύτερο και το τρίτο λίγο πάνω από 11% προδιαγράφει μια συνέχεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πολιτικό αδιέξοδο «αλά γκρέκα» , αν τα ποσοστά αυτά επιβεβαιωθούν στις κάλπες των εθνικών εκλογών.

Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κατακερματισμός της ψήφου των πολιτών δεν θεωρείται και κάποιο ιδιαίτερα ζήτημα, καθώς εδώ και δεκαετίες είναι εμπεδωμένη η κουλτούρα των κυβερνήσεων συνεργασίας , αλλά στην Ελλάδα δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει.

Μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη, περισσότερο από κάθε άλλη κυβέρνηση του παρελθόντος, επενδύει στον φόβο των ψηφοφόρων για πολιτική αστάθεια με την προπαγάνδα της δήθεν απώλειας της πολιτικής σταθερότητας, αν αυτή δεν κυβερνά τη χώρα αυτοδύναμα και χωρίς εν τέλει κανένα απολύτως έλεγχο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, όμως, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πετύχει αυτό το στόχο, όσο τουλάχιστον θα ήθελε. Οι επόμενες κάλπες, όμως, είναι αυτές που θα «μιλήσουν».