Γιάννης Τριήρης: «Αυτοκρατορικές» κορπολαλίες και κοπροπραξίες

Γιάννης Τριήρης: «Αυτοκρατορικές» κορπολαλίες και κοπροπραξίες
Τρίτη, 28/11/2023 - 06:26

Απαράδεκτη διπλωματική συμπεριφορά επέδειξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό έσπευσε να την ακυρώσει.

Οι λόγοι της ακύρωσης της συνάντησης από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού δεν έχουν γίνει γνωστοί και αυτό κάνει ακόμη πιο κατακριτέα τη στάση του, όχι μόνο απέναντι σε έναν ομόλογο του, αλλά απέναντι σε μια ολόκληρη χώρα όπως η Ελλάδα.

Η Βρετανία, οι πολιτικοί της και οι πολίτες της, θα πρέπει πλέον να κατανοήσουν ότι εδώ και πολλές δεκαετίες δεν αποτελούν πλέον μια παντοδύναμη αυτοκρατορία και δεν μπορούν –και δεν πρέπει να τους επιτραπεί- να συμπεριφέρονται ως «κατακτητές» απέναντι σε «κατώτερους υπηκόους».

Οι κοπρολαλίες τους για τα κλεμμένα από τον Έλγιν Μάρμαρα και η χθεσινή κοπροπραξία του αποτυχημένου πρωθυπουργού τους να ακυρώσει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό δείχνουν ότι ζουν εκτός πραγματικότητας.

Οι εποχές που είχαν υποδουλώσει τον ένα τέταρτο του πλανήτη και συμπεριφέρονταν ως κατακτητές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Άλλωστε, οι εμμονικές τους συμπεριφορές, όπως πρόσφατα η αποχώρηση τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν δείξει ότι έχουν χάσει το «μέτρο» και οι αποφάσεις τους στρέφονται εν τέλει εναντίον τους.

Ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί κατ’ ελάχιστον η απαράδεκτη στάση του Ρίσι Σούνακ στο γεγονός ότι το 2024 θα είναι μια εκλογική χρονιά για το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Εργατικοί του Σερ Κιρ Στάρμερ προηγούνται των Συντηρητικών του Σούνακ σε όλες τις δημοσκοπήσεις με πάνω από 20 μονάδες.

Προεκλογικές εκστρατείες που βασίζονται σε απρεπείς συμπεριφορές και μάλιστα όχι κατά πολιτικών αντιπάλων, αλλά κατά άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ηγετών δεν επιτρέπονται και σε τελική ανάλυση δεν ωφελούν αυτούς που τις χρησιμοποιούν. Ούτε τους λαούς ούτε τους πολιτικούς ταγούς τους.

ΥΓ1. Στα ρεπορτάζ του ελληνικού και βρετανικού Τύπου, πάντως, που αναφέρονταν στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ, σημειωνόταν ότι συζητήθηκαν πολλά οικονομικά ζητήματα, αλλά δεν υπήρχε αναφορά για συζήτηση πάνω στο μείζον ζήτημα της επιστροφής των κλεμμένων Μαρμάρων. Αν είναι έτσι, ήταν λάθος του Έλληνα πρωθυπουργού. Θα έπρεπε να γνωρίζουμε τη θέση του εν δυνάμει πρωθυπουργού της Βρετανίας.

ΥΓ2. Πρέπει να επισημανθεί η σωστή στάση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη. Στήριξε τον πολιτικό του αντίπαλο Κ. Μητσοτάκη και βέβαια τα εθνικά μας δίκαια.