Γιάννης Τριήρης: Η μέθοδος της «σαλαμοποίησης»

Γιάννης Τριήρης: Η μέθοδος της «σαλαμοποίησης»
Πέμπτη, 14/09/2023 - 06:39

Μιας παλιάς κοπής πολιτική τακτική, την μέθοδο της σαλαμοποίησης, επαναφέρει και εφαρμόζει η κυβέρνηση για να κάνει πιο «εύπεπτες» -αν είναι δυνατόν- τις μεγάλες περικοπές που έρχονται στα κονδύλια για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, χθες, άρχισε πρώτος να εφαρμόζει τη μέθοδος της «σαλαμοποίησης», προαναγγέλλοντας το τέλος του market pass, της ενίσχυσης δηλαδή των οικονομικά αδύναμων πολιτών για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα, εφαρμόζοντας την μέθοδο, διαβεβαίωσε ότι άλλες περικοπές κονδυλίων προς τους αδύναμους δεν θα υπάρξουν. Αυτό άλλωστε προβλέπει η μέθοδος που πολλάκις έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν προκειμένου οι κυβερνήσεις να περνούν διάφορα αντιλαϊκά μέτρα με το μικρότερο δυνατό κόστος αντίδρασης. «Φέτα-φέτα», «κομμάτι-κομμάτι», μέχρι να φθάσουν τμηματικά στον επιδιωκόμενο στόχο.

Και αυτός δεν είναι άλλος από το συνολικό ψαλίδισμα όλων όσων έχει υποσχεθεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους οικονομικά ευάλωτους, καθώς «τα λεφτά δεν βγαίνουν» μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Έτσι θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες περικοπές πέραν του market pass. Ποιες θα είναι αυτές; Ενδεχομένως η ενίσχυση για το πετρέλαιο θέρμανσης, η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο μειωμένος ΦΠΑ στον τουρισμό, ίσως και η καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς.

Γιατί η σκληρή αλήθεια είναι ότι το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές είναι τεράστιο.

Και ακόμη χειρότερα η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κεφάλαια για την αποκατάσταση των ζημιών ήδη φάνηκε ότι θα είναι ανεπαρκέστατη.

Τα 2,25 δισ. ευρώ που μας έταξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν πρόκειται για νέα κονδύλια, αλλά για κονδύλια που ούτως ή άλλως θα έφταναν στο τέλος τους τα επόμενα χρόνια.

Στο μεταξύ ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, προέβη σε μια άκρως ανησυχητική δήλωση, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέροντας ότι «σύντομα μπορεί να μην είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται […] οι πόροι έχουν φτάσει στα όριά τους».

Άρα τα χρήματα θα πρέπει να εξευρεθούν από εθνικούς πόρους. Και αφού η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να «ακουμπήσει» τους ολιγάρχες και τις μεγάλες επιχειρήσεις θα επιδιώξει να τα βρει πάλι από τα μόνιμα «θύματα», τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους.

Αυτοί και πάλι θα πληρώσουν το μάρμαρο και το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών από πλημμύρες και φωτιές. Απλά η κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια και θα πλασάρει τα δυσάρεστα μέτρα ένα-ένα.