Γιάννης Τριήρης: Όπου δεν πίπτει λόγος πρέπει να πίπτει … φόρος

Γιάννης Τριήρης: Όπου δεν πίπτει λόγος πρέπει να πίπτει … φόρος
Σάββατο, 12/08/2023 - 07:56

Δεν υπάρχει ούτε ένας καταναλωτής που να μην έχει «αισθανθεί», με επώδυνο για την τσέπη του τρόπο, την εξωφρενική και αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών σε τρόφιμα, βασικά είδη κατανάλωσης, εστίαση, καύσιμα και υπηρεσίες.

Πράγμα άλλωστε το οποίο επιβεβαιώνουν κάθε μήνα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι αρμόδιες αρχές, όπως η ΕΛΣΤΑΤ αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα έτρεξε και τον Ιούλιο με διψήφιο ποσοστό 12,3%, ενώ όλο τους προηγούμενους μήνες επίσης ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν διψήφιος κατατρώγοντας τα εισοδήματα των καταναλωτών.

Από την αρχή του χρόνου, οι Έλληνες πολίτες έχουν δει τις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής να έχουν αυξηθεί κατά 28%. Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 19,4% οι τιμές των φρούτων, κατά 15,5% οι τιμές των λαχανικών , κατά 14,4% οι τιμές των γαλακτοκομικών και κατά 10,9% τα κρέατα.

Οι τιμές των καυσίμων από την άλλη έχουν καταστήσει πανάκριβες τις μετακινήσεις, με την αμόλυβδη εν μέσω θερινών διακοπών να αγγίζει σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές τα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Ακόμη και οι τιμές των φαρμάκων έχουν αυξηθεί κατά 18,7%, οι υπηρεσίες υγείας κατά 7,8% και η εστίαση κατά 6,2%.

Στον τομέα των τροφίμων και των καυσίμων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην πρώτη θητεία της και στην δεύτερη που μόλις άρχισε δείχνει να θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας ή για να ακριβολογούμε της αισχροκέρδειας σε βάρος των καταναλωτών από τις επιχειρήσεις των δύο κλάδων, κυρίως τα σούπερ μάρκετ, τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, με παντελώς λανθασμένο τρόπο.

Τα market pass, το καλάθι του νοικοκυριού και τα fuel pass αποδεδειγμένα πλέον δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Οι τιμές σε τρόφιμα, είδη σούπερ μάρκετ και καύσιμα αυξάνονται υπέρμετρα, με τον ίδιο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα να επισημαίνει ότι «η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους».

Τι σημαίνει αυτό, ότι απλά οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων αισχροκερδούν.

Και επειδή δυστυχώς, στην Ελλάδα οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, που αποτελεί και το βασικό «όπλο» για την συγκράτηση των τιμών δεν λειτουργούν, η κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει αποφασιστικά.

Το έχουν πράξει άλλωστε και αρκετοί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Τι έκαναν; Δεν έμειναν στα λόγια, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά επέβαλαν πρόσθετους φόρους στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση το εξήγγειλε, αλλά στην πράξη δεν το έπραξε.

Τώρα είναι η ώρα να το κάνει έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, όπως παράλληλα πρέπει επιτέλους να προχωρήσει και σε ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, που επίσης έχει εξαγγείλει προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους και στην πράξη δεν τους έχει κάνει.

ΥΓ. Υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που τα προτείνουν εδώ και μήνες τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/08/2023 - 07:56