Γιάννης Τριήρης: Πόσο κοντά είμαστε σε ένα πυρηνικό όλεθρο

Γιάννης Τριήρης: Πόσο κοντά είμαστε σε ένα πυρηνικό όλεθρο
Πέμπτη, 03/08/2023 - 08:11

Πολλοί ίσως είναι αυτοί που δεν θέλουν να πιστέψουν ότι ο πλανήτης μας μπορεί να ξαναζήσει έναν πυρηνικό όλεθρο, όπως αυτόν με τη ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, στις 6 και στις 9 Αυγούστου του 1945.

Τον όλεθρο τότε είχαν προκαλέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και σήμερα, 78 χρόνια μετά, οι ΗΠΑ εκ νέου, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό Time, έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται δυναμικά στην παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Όπως αναφέρει, στο εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό, -ακριβώς εκεί κατασκευάστηκε το πρώτο όπλο μαζικής καταστροφής στον κόσμο- έχει αρχίσει μαζική παραγωγή πυρήνων πλουτώνιου που βρίσκονται σε κάθε πυρηνική βόμβα του αμερικανικού οπλοστασίου. Και σημειώνει μάλιστα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν παράγει έναν τέτοιο συγκεκριμένο πυρήνα πλουτωνίου για πάνω από μια δεκαετία.

Και δυστυχώς τώρα συμβαίνει. Όπως φαίνεται οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μπουν και πάλι δυναμικά στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ως αιτία για τη νέα αυτή κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών από μέρους των ΗΠΑ, προβάλλεται από πολλούς και κυρίως από τη Δύση, η Ρωσική επιθετικότητα και κυρίως η ρητορική του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων αν οι δυτικοί σύμμαχοι απειλήσουν την χώρα του που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία που έχει υπό την προστασία του το ΝΑΤΟ.

Ακόμη, ως άλλη μια αιτία για την επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, προβάλλεται η κινεζική … απειλή που τροφοδοτείται από την φιλορωσική στάση του κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, αλλά και οι πληροφορίες που θέλουν την Κίνα να ενισχύει και αυτή τις πυρηνικές της δυνάμεις.

Όποιες και αν είναι οι αιτίες, αν οι πληροφορίες του περιοδικού αληθεύουν –και μάλλον αληθεύουν- τότε τα πράγματα παγκοσμίως δεν βαίνουν καλώς, δεδομένου μάλιστα ότι η τελευταία συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών λήγει το 2026.

Αν οι τρεις αυτές υπερδυνάμεις αυξήσουν την παραγωγή πυρηνικών όπλων, και με την ένταση που επικρατεί τόσο στην Ουκρανία, όσο και μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, διενέξεις στις οποίες ευθέως εμπλέκονται οι ΗΠΑ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο ολέθριο σφάλμα χρήσης πυρηνικών όπλων.

Και δυστυχώς για τον πλανήτη άλλη ήταν η ισχύς των πυρηνικών το 1945 και άλλη είναι σήμερα.

Ας ελπίσουμε ότι σήμερα δεν θα υπάρξει ένας άλλος Χάρι Τρούμαν. Ούτε αμερικανός, ούτε Ρώσος, ούτε Κινέζος, ούτε κάποιος άλλος ηγέτης από τις χώρες που κατέχουν πυρηνικά.

Πως κανείς δεν θα πατήσει το … κουμπί και δεν θα σκεφτεί τόσο καταστροφικά όπως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος -για την ιστορία να το θυμίσουμε- είχε προσπαθήσει δικαιολογήσει το πυρηνικό έγκλημα, λέγοντας μεταξύ άλλων κυνικά πως «Οι Ιάπωνες ξεκίνησαν τον πόλεμο από τον αέρα στο Περλ Χάρμπορ. Το πλήρωσαν πολλαπλά» και πως «Τη χρησιμοποιήσαμε (την ατομική βόμβα) για να συντομεύσουμε την οδύνη του πολέμου, για να σώσουμε τις ζωές χιλιάδων και χιλιάδων νεαρών Αμερικανών».

Ολόκληρη η ανθρωπότητα, όμως, θεωρεί την ρίψη της ατομικής βόμβας ως μια στυγερή μαζική δολοφονία, ίσως η χειρότερη στην ιστορία του πλανήτη μας.