Γιάννης Τριήρης: Δύσκολοι καιροί και για τη Δύση

Γιάννης Τριήρης: Δύσκολοι καιροί και για τη Δύση
Τετάρτη, 10/05/2023 - 07:17

Για πολλοστή φορά, χθες, δημοσιεύματα του ξένου τύπου αναφέρθηκαν στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, πιστοποιώντας ότι παρά το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Δύση, ο Πούτιν έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές του «μαύρου χρυσού» και να γεμίζει τα ταμεία του με ρούβλια.

Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου κινήθηκαν τον τελευταίο μήνα σε επίπεδα ρεκόρ και μάλιστα ακόμη και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Βουλγαρία, καθώς χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία προμηθεύτηκαν σημαντικές ποσότητες.

Γεγονός που καταδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά στη Δυτική συμμαχία κατά της Ρωσίας, καθώς μάλλον μόνο στα λόγια και όχι στις πράξεις καταδικάζουν εισβολή στην Ουκρανία.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι ο μεγάλος όγκος των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου κατευθύνεται προς την Κίνα και την Ινδία, δύο τεράστιες χώρες που με τη στάση τους αυτή δείχνουν ότι δεν «χαλιναγωγούνται» από τη Δύση και δεν σκοπεύουν να δεθούν στο άρμα της.

Το αντίθετο μάλιστα δείχνουν να συνασπίζονται πρωτίστως για να αντιμετωπίσουν τον «ηγεμόνα» της Δύσης, τις ΗΠΑ, όχι βέβαια επί του πεδίου αλλά στην οικονομία. Και σ’ αυτή τη κόντρα προφανώς θα εμπλακούν όλοι ή σχεδόν όλοι οι δυτικοί σύμμαχοι.

Ήδη, έξι μεγάλες χώρες με πρώτη και καλύτερη την Κίνα μαζί με την Ινδία, την Βραζιλία, την Αργεντινή, το Ιράν και το Μπαγκλαντές, έχουν αποφασίσει όπως αναφέρει το Business Insider να εγκαταλείψουν το δολάριο στις εμπορικές τους συναλλαγές και να το αντικαταστήσουν με το Κινεζικό γιουάν.

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg Intelligence τον Μάρτιο η χρήση του γιουάν ξεπέρασε τη χρήση του δολαρίου στις διασυνοριακές συναλλαγές της Κίνας.

Ο πόλεμος επί του πεδίου στην Ουκρανία, που έχει φέρει αντιμέτωπη τη Δύση με τη Ρωσία, αλλά και η άγρια κόντρα ΗΠΑ-Κίνας στη νότια σινική θάλασσα για την Ταϊβάν, έχουν μεταφερθεί και στην οικονομία. Και την εξέλιξη του οικονομικού αυτού πολέμου, κανείς δεν μπορεί να την προδιαγράψει.

Το πλέον πιθανό είναι, όπως σε κάθε πόλεμο, να μην υπάρξουν νικητές αλλά μόνο ηττημένοι.

Αυτό που η ιστορία έχει διδάξει, πάντως, είναι ότι τις μεγάλες απώλειες θα τις έχουν οι πιο αδύνατες χώρες και από τα δύο «στρατόπεδα» που έχουν αρχίσει να σχηματίζονται.

Για τη Δύση, όμως, τα πράγμα είναι ακόμη χειρότερα. Γιατί δέχεται και τα «φίλια» πυρά από την Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε καθημερινή βάση «γκρινιάζει» και εμφανίζεται επικριτικός και απαιτητικός ζητώντας περισσότερα όπλα και οικονομική βοήθεια.

Στο μεταξύ οι ευρωπαϊκές χώρες που πράγματι κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία βρίσκονται σε μια αρνητική συγκυρία, κυρίως οικονομική, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έχει προκληθεί από τον πόλεμο, της αλματώδους ανόδου του πληθωρισμού, της αντίστοιχης αύξησης των επιτοκίων που ήρθαν να προστεθούν στα δημοσιονομικά προβλήματα που προκάλεσαν οι τεράστιες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Δύσκολοι καιροί και για τη Δύση.