Γιάννης Τριήρης: Εκούσιο ή ακούσιο το ψέμα έχει «κοντά ποδάρια»

Γιάννης Τριήρης: Εκούσιο ή ακούσιο το ψέμα έχει «κοντά ποδάρια»
Πέμπτη, 03/11/2022 - 07:17

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν για μια ακόμη φορά χθες υπέπεσε σε μεγάλες γκάφες κάνοντας όχι μόνο την Αμερική αλλά ολόκληρη την υφήλιο να τον σχολιάζει αρνητικά.

Και αυτά μόλις λίγες μέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ που έχουν τεράστια σημασία για τη συνέχεια της διακυβέρνησης του, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι καραδοκούν να «αλώσουν» τόσο την Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία.

Κάποιες από τις γκάφες που έκανε τους τελευταίους μήνες ο «πλανητάρχης» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και … χαριτωμένες.

Μπέρδεψε τον τόπο και την αιτία του θανάτου του γιού του και μάλιστα δυο φορές, έψαχνε στο ακροατήριο του βουλευτίνα του που είχε αποβιώσει και ο ίδιος είχε συλλυπηθεί τους οικείους της, χαιρέτησε δια χειραψίας στο Λευκό Οίκο γερουσιαστή του και λίγα δευτερόλεπτα μετά πήγε να τον ξαναχαιρετήσει, έκανε ολόκληρο αγώνα να φορέσει το σακάκι του και δεν θα τα κατάφερνε αν δεν τον βοηθούσε η σύζυγός του, περπατούσε και έπεσαν τα γυαλιά από τη μύτη του …

Χθες, όμως, έστω και ακούσια διατύπωσε ένα μεγάλο ψέμα από αυτά που οι Αμερικανοί, -αλλά και γενικότερα όλοι λαοί-, δεν συγχωρούν εύκολα.

Ο Λευκός Οίκος με ένα tweet, υποστήριζε ότι επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν και «χάρη στην ηγεσία του» οι ηλικιωμένοι στις ΗΠΑ είδαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις τους και στα επιδόματά τους για την τελευταία δεκαετία.

Η αλήθεια, όμως, ήταν διαφορετική. Οι αυξήσεις δόθηκαν, αλλά όχι χάρη στον Μπάιντεν, αλλά σε ένα προ 50ετίας νόμο του Νίξον που προβλέπει μία «αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή» για τις συντάξεις και τα επιδόματα όταν υπάρχει μεγάλη άνοδος των τιμών.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν «φωτιά» το twett κατέβηκε, αλλά το κακό έχει γίνει.

Κανένας λαός δεν θέλει οι ηγέτες του να τον εμπαίζουν για επιτεύγματα που δεν τους πέτυχαν οι ίδιοι.

Και εκτός αυτού το twett γύρισε μπούμερανγκ στον Μπάιντεν, καθώς παραδεχόταν μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, γεγονός που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οι ρεπουμπλικάνοι.

Περίπου κάτι παρόμοιο είχε γίνει και στην Ελλάδα, με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να πρωτοστατεί υποστηρίζοντας ότι μετά από τη σκληρή δεκαετία των μνημονίων η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα δώσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Και αυτό δεν ήταν ακούσιο αλλά εκούσιο ψέμα και υποστηρίχθηκε για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Αλλά το ψέμα είτε ακούσιο είτε εκούσιο, όπως λέει και η σοφή λαϊκή ρήση έχει «κοντά ποδάρια».

Και έτσι αποκαλύφθηκε αμέσως ότι οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα οφείλονται όχι την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά σε νόμο του 2016 της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Και όπως ο Λευκός Οίκος κατέβασε το twett, έτσι και ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια αναγκάστηκε να πει τη αλήθεια για την «πατρότητα» των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις.

ΥΓ. Έχει μεγάλη σημασία οι πολιτικοί σ΄ όποιο κόμμα και αν ανήκουν να λένε την πλήρη αλήθεια. Αλλά εξ ίσου μεγάλη σημασία έχει ότι και αυτές οι αυξήσεις που θα δοθούν στους Έλληνες σε καμιά περίπτωση δεν θα καλύψουν τις τεράστιες απώλειες που έχουν από την αλματώδη αύξηση των τιμών σε ενέργεια, αγαθά και υπηρεσίες.