Γιάννης Τριήρης: Καθοριστική η επομένη της 8ης Νοεμβρίου

Γιάννης Τριήρης: Καθοριστική η επομένη της 8ης Νοεμβρίου
Πέμπτη, 27/10/2022 - 07:10

Σε λίγες μόνο ημέρες, στις 8 Νοεμβρίου 2022, θα γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οι ενδιάμεσες εκλογές.

Και στην περίπτωση που ο Μπάιντεν χάσει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και ιδιαίτερα αν αυτό συμβεί και στα δύο σώματα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, -πράγμα το οποίο δεν αποκλείεται-, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της στάσης που θα θελήσουν να διαμορφώσουν οι Ρεπουμπλικάνοι απέναντι στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ήδη υπάρχουν ισχυρές φωνές ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους του Ντόναλντ Τραπ που θεωρούν «υπερβολική» τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, γεγονός που θα δυσκολέψει σημαντικά τον Τζο Μπάιντεν τα δύο επόμενα χρόνια της προεδρίας του να συνεχίσει να δίνει «απλόχερα» βοήθεια στον Ζελένσκι.

Όπως αναφέρουν άλλωστε διεθνή μέσα και αναλυτές, η ανησυχία για την επόμενη της 8ης Νοεμβρίου είναι ήδη διάχυτη στο Κίεβο, αλλά και στις Βρυξέλλες.

Το Κίεβο γιατί γνωρίζει ότι σε περίπτωση επικράτησης στο Κογκρέσο των Ρεπουμπλικάνων είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της ισχυρής αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία γεγονός που δυσκολέψει την προσπάθεια της να εκδιώξει τους Ρώσους από τα εδάφη της.

Και οι Βρυξέλλες γιατί αν μειωθεί η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία, θα πρέπει η Ευρώπη να «ματώσει» οικονομικά για την στήριξη της , σε μια περίοδο μάλιστα που η ύφεση απειλεί τη γηραιά ήπειρο και ήδη οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν αρχίσει να βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας για την ακρίβεια, ενώ επί της ουσίας δεν υπάρχει και μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Και δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα της Ευρώπης.

Μόλις χθες, το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμα του επισημαίνει ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με «σοκ» στον εφοδιασμό με ντίζελ λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ ήδη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με το φυσικό αέριο.

Πρόβλημα που αγγίζει την καρδιά της οικονομίας της Ευρώπης, τις παραγωγικές της επιχειρήσεις, ακόμη και τους «κολοσσούς», όπως ο γερμανικός γίγαντας χημικών προϊόντων BASF, που ανακοίνωσε χθες ότι θα περιορίσει μόνιμα τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη, εξ αιτία του υψηλού ενεργειακού κόστους και ήδη πριν από έναν μήνα, άνοιξε στην Κίνα το πρώτο τμήμα της νέας του μονάδας πλαστικών, αξίας 10 δισ. ευρώ.

Αν αρχίζουν και εγκαταλείπουν την Ευρώπη οι μεγάλες βιομηχανίες της, λόγω του ενεργειακού κόστους, τότε τα πράγμα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και πολιτικο-κοινωνικό επίπεδο, από τις αναπόφευκτες αναταραχές που θα προκληθούν από την αύξηση της ανεργίας και την διατήρηση των υψηλών τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση οι μέρες του πολέμου γίνονται όλο και πιο σκληρές , αλλά και απρόβλεπτες. Ορόσημο πάντως ίσως αποτελέσει η επομένη των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.