Γιάννης Τριήρης: Τα «κόκκινα δάνεια» και η «ψαλίδα» στα επιτόκια

Γιάννης Τριήρης: Τα «κόκκινα δάνεια» και η «ψαλίδα» στα επιτόκια
Τετάρτη, 26/10/2022 - 07:29

Μπορεί την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα να μονοπώλησε, χθες, και ορθώς, η αποπομπή από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας του βουλευτή Πέλλας Ανδρέα Πάτση μετά τις κατηγορίες εναντίον του ότι εξαγόραζε «κόκκινα δάνεια» και είχε εισπρακτικές εταιρείες, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο.

Δεν έχει μόνο να κάνει με το γεγονός ότι πωλούνται «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες σε «κοράκια», που στη συνέχεια θησαυρίζουν πετώντας τους ανθρώπους στο δρόμο.

Έχει να κάνει με τη γενικότερη λειτουργία των τραπεζών στη χώρα μας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κατοικιών και επαγγελματικών χώρων αποτελούν μείζον πρόβλημα.

Υπάρχει, όμως, εξ ίσου σοβαρό ζήτημα με τον γενικότερο τρόπο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

Με κυρίαρχο ζήτημα, που αφορά σχεδόν όλους τους Έλληνες, την πολιτική τους στον καθορισμό των επιτοκίων.

Δεν μπορεί να ακολουθούν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων, μόνο στο σκέλος που αφορά τις δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, αλλά να κρατούν καθηλωμένα σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο τα επιτόκια των καταθέσεων.

Και μάλιστα όταν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στηρίχθηκαν από το κράτος όσο κανείς άλλος όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης και μάλιστα αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που δεν πτώχευσαν, σε αντίθεση με χιλιάδες επιχειρήσεις που έμεινα εκτός χρηματοδότησης.

Αυτή η τεράστια ψαλίδα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων είναι άμεση ανάγκη να μειωθεί. Δεν μπορεί ένας δανειολήπτης με κυμαινόμενο επιτόκιο να καλείται σήμερα να πληρώνει σημαντικά υψηλότερα τοκοχρεολύσια στις τράπεζες, αλλά ο ίδιος ως «δανειστής» των τραπεζών με τις καταθέσεις του να συνεχίσει να λαμβάνει τόκους-ψιχία.

Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης να μπει μια τάξη στο τρόπο λειτουργίας των τραπεζών γενικότερα. Και στα «κόκκινα δάνεια», αλλά και στην επιτοκιάκη τους πολιτική.

ΥΓ. Η κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία σκοπεύει να επιβάλλει φόρο για «υπερκέρδη» στις τράπεζες -λόγω υπέρμετρης αύξησης των κερδών τους από την πολιτική αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ-, κατά το πρότυπο των έκτακτων φόρων για τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Θα ήταν μια καλή ιδέα και για την δική μας χώρα. Άλλωστε είπαμε οι Ελληνικές τράπεζες σώθηκαν από το ελληνικό κράτος, δηλαδή από τους Έλληνες πολίτες. Αν έχουν υπερκέρδη τώρα, ήρθε η ώρα να ανταποδώσουν στην κοινωνία αυτά που της πήραν.